Переведення четвертого енергоблока ЗАЕС у режим «гарячого зупину» створить нові ризики для ядерної безпеки

Джерело: Держатомрегулювання.

Наміри російських окупантів перевести енергоблок №4 ЗАЕС у режим “гарячого зупину” створить значні додаткові ризики для ядерної та радіаційної безпеки.

У відомстві пояснили, що такі ризики спричинені тривалим простоєм обладнання енергоблока №4. Зокрема – відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, а також недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на ЗАЕС.

В умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС – Каховського водосховища – внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані “холодний зупин” є оптимальним режимом для зниження ризику ядерної безпеки.

У Держатомрегулюванні наголосили, що переведення енергоблока №4 ЗАЕС у режим “гарячого зупину” стане черговим грубим порушенням російськими окупантами та фейковою експлуатуючою організацією принципів безпеки і законодавства у сфері використання ядерної енергії.

Зазначимо, що раніше в “Енергоатомі” наголосили, що відмова російських окупантів переводити п’ятий енергоблок Запорізької АЕС у режим “холодного зупину” може призвести до аварії та масштабного викиду радіації.

Енергоблок №5 Запорізької АЕС введено в експлуатацію понад 34 роки тому. Саме тому для підтримки безпечної роботи блоків обов’язково мають проводитись своєчасне і якісне технічне обслуговування та ремонт обладнання, без яких їх експлуатація стає небезпечною.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, енергоблок №5 ЗАЕС працював на енергетичних рівнях потужності, а з вересня 2022 року окупаційна адміністрація станції підтримує його роботу в режимі “гарячого зупину”.

Уже понад рік російські загарбники свідомо порушують низку основних вимог до експлуатації енергоблоку, серед яких – ігнорування планового графіка техобслуговування систем безпеки, саботаж проведення капремонтів обладнання реакторного відділення та поточного ремонту тепломеханічного, електротехнічного обладнання турбінного відділення й систем керування енергоблоком.

Крім того, вичерпано термін експлуатації частини обладнання, яке підлягає негайній заміні. Зокрема, понад 1000 одиниць тепломеханічного обладнання та ще більше ніж 100 – електротехнічного.

У компанії зазначили, що комплекс цих порушень має серйозні наслідки й у багато разів збільшує ризик відмови систем, які можуть призвести до аварійної ситуації. У такому разі радіаційного впливу можуть зазнати країни Європи.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…