ЄС та ВООЗ допоможуть Україні покращити медичну евакуацію на тлі повномасштабної війни

Джерело: Представництво Європейського Союзу в Україні.

Європейський Союз та Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосили про зобов’язання посилити операції з медичної евакуації в Україні.

Європейський Союз і Всесвітня організація охорони здоров’я працюють над подальшою активізацією операцій з медичної евакуації в Україні, щоб забезпечити українцям отримання своєчасної медичної допомоги.

Зазначається, що ЄС та ВООЗ запустили проєкт, який має допомогти МОЗ України у розвитку та формалізації процедур для організації безпечного повернення пацієнтів, які отримали невідкладне лікування за кордоном і бажають продовжити реабілітацію в Україні.

Проєкт називається “Зміцнення системи підзвітності Міністерства охорони здоров’я України стосовно систем та послуг медичної евакуації та репатріації”.

Новий проєкт надаватиме технічну та ресурсну підтримку Міністерству охорони здоров’я України, Спеціальному підрозділу з координації медичної евакуації та службі екстреної медичної допомоги.

Особливу увагу буде приділено таким вузькоспеціалізованим темам, як допомога при опіках, мультидисциплінарна хірургічна допомога при бойових травмах, а також перевезення та реабілітація пацієнтів у критичному стані в Україні, що сприятиме зміцненню систем та шляхів надання травматологічної допомоги.

Медичні працівники в Україні також отримають користь від тренінгів, де будуть застосовані такі підходи до навчання, як “пліч-о-пліч” та “біля ліжка хворого”, що посилить здатність лікарів вести складні медичні випадки в Україні.

Зазначається, що завдяки Механізму цивільного захисту ЄС понад 2 350 українських пацієнтів перевезли до лікарень у 21 європейській країні. Понад 370 пацієнтів, які звернулися з проханням про повернення в Україну після завершення фази невідкладного лікування, отримали відповідну підтримку.

“Медична евакуація є невід’ємною частиною підтримки України в надзвичайних ситуаціях з боку Європейського Союзу. Через повномасштабне вторгнення Росії, військові та цивільні зазнають важких поранень, а інфраструктура охорони здоров’я зазнає руйнувань. Координований у партнерстві з Механізмом цивільного захисту ЄС, наш проєкт допоможе зменшити тиск на систему охорони здоров’я України, допоможе пацієнтам, яких було евакуйовано, повернутись до України та далі отримувати медичні послуги”, – зазначив Петер М. Вагнер, керівник Служби зовнішньополітичних інструментів ЄС.

6 липня президент Володимир Зеленський поінформував, що лише за цей тиждень російські війська скинули на територію України понад 600 керованих авіаційних бомб. 

Напередодні другого туру парламентських виборів у Франції 7 липня рейтинг ультраправої партії “Національне об’єднання” на чолі з Марі Ле Пен знижується.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 6 липня. За добу відбулося 123 бойових зіткнення. Станом на сьогодні найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку, також війська РФ активізувалися на Лиманському і Курахівському напрямках.

Станом на 6 липня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, ліквідовуючи особовий склад армії РФ та знищуючи техніку противника.

Активізація бойових зіткнень у кінці червня пов’язана з початком боїв за Торецьк та Нью-Йорк.