Люди здатні визначати, наскільки надійними є їхні спогади – вчені

Джерело: MedicalXpress

Результати дослідження команди вчених з Бірмінгемського університету свідчать, що мозок запам’ятовує лише неординарні ситуації, а решту доповнює тими даними, які вже знає. Люди можуть розрізняти ці два типи пам’яті та точно оцінювати, наскільки надійні їхні спогади.

“Ми покладаємося на наші спогади, особливо коли вони стосуються одноразової події, наприклад вечері на день народження. Але у подіях, які відбуваються регулярно, наприклад, дорога на роботу, мозок впорядковує лише унікальні елементи, такі як дорожні роботи або невеличка ДТП. Решта деталей заповнюється з уже набутих знань”, – пояснив провідний автор, доктор Бен Гріффітс.

Вчені дослідили понад 200 учасників. Спершу їх попросили подивитися на об’єкти різних “невідповідних” кольорів. Наприклад, синє яблуко.

Після виконання простого математичного завдання, щоб відволіктися, їх попросили запам’ятати колір, а потім вибрати його з кольорової панелі, щоб перевірити, наскільки точно вони змогли згадати відтінок.

А потім їх попросили оцінити, наскільки вони впевнені в точності своєї відповіді: “впевнений”, “не впевнений” або “здогадаюся”.

Дослідники помітили загальні або “прототипні” відтінки, які обирали люди, коли не були впевнені у відповіді.

Примітно, що впевненість учасників у виборі кольорів знижувалася, коли кольори були ближчими до відтінків, визначених алгоритмом машинного навчання як прототипні.

Це вказує на те, що люди усвідомлюють ймовірний ступінь, до якого прототипи заповнюють прогалини в нашій пам’яті.

Таким чином можна враховувати це знання при проханні оцінити точність нашого спогаду.

“Коли справа доходить до розпізнавання обличчя, ми знаємо, що людям важко відрізнити точні спогади від прототипів. Дослідження засвідчило, що люди насправді доволі добре знають, коли їхні спогади надійні, а коли мозок заповнює прогалини загальною інформацією”, – зауважив професор Гріффітс.

Управління зі здійснення фінансових санкцій (OFSI) Великої Британії наклало штраф у 15 000 фунтів стерлінгів на компанію Integral Concierge Services (ICSL) за порушення фінансових санкцій проти РФ.

Ядерних погроз з боку Росії суттєво побільшало. Зокрема у дописі в Телеграм минулого місяця один із членів Ради безпеки Кремля навіть назвав конкретну ціль у серці Європи, а також час, який знадобиться російській ракеті, щоб доставити туди боєголовку. Однак, європейські лідери заледве здригнулися. Очевидно, що в Європі більше не реагують на ядерний шантаж Путіна.

Міжнародна група астрономів за допомогою “Дуже великого телескопа “(VLT) Європейської південної обсерваторії (ESO) виявила екзопланету Barnard b, що обертається навколо Барнарда – найближчої до Сонця зірки.

У Південній Африці звинувачують власника ферми та двох його робітників у вбивстві двох жінок. Тіла жертв поліція знайшла у свинарнику, вони були розкладені та частково з’їдені. Ця справа викликала протести в ПАР.

Агентство ООН у справах переселенців (UNHCR) оголосило, що британський актор Тео Джеймс, відомий ролями в серіалах “Джентльмени”, “Абатство Даунтон” та “Білий лотос”, став Глобальним послом доброї волі.