Електронний і паперовий обліковий документ мають однакову юридичну силу: роз’яснення МОУ

Джерело: Директорат цифрової трансформації у сфері оборони

Наявність в особи військово-облікового документа в електронній формі, наприклад, у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого військово-облікового документа з QR кодом, є рівнозначним військово-обліковому документу у паперовій формі, оскільки усі вони мають однакову юридичну силу.

Зауважується, що документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Нацполіції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів, на яких може бути встановлений застосунок Резерв+ та які мають камеру. А роботодавцю – формувати список військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час. Однак використання спеціального електронного обладнання є правом, а не обов’язком уповноважених представників.

Чинне законодавство про військово-облікові документи

Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” установлено, що у період проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ.

Зокрема, стаття 22 Закону про мобілізацію визначає обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації і встановлює, що військово-обліковий документ пред’являється особою на вимогу:

  • уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • поліцейського;
  • представника Держприкордонслужби у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Під час перевірки документів перевіряючий може застосовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Невиконання особою законного обов’язку мати при собі та пред’являти для перевірки військово-облікові документи є адміністративним правопорушенням.

Процедура перевірки військово-облікових документів визначається Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

Так, Постановою передбачено, що у період проведення мобілізації уповноважені представники мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (зокрема й в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

Крім того, Постановою регулюються питання щодо дій, які повинні вчиняти уповноважені представники ТЦК СП, Національної поліції, Держприкордонслужби, якщо під час перевірки встановлено відсутність військово-облікового документа. А саме – здійснювати адміністративне затримання такої особи та доставлення її до відповідного ТЦК СП, або відмовляти у перетині державного кордону на виїзд з України.

Отже, у Постанові мова про перевірку відповідними уповноваженими працівниками документа, наявного у особи у паперовій та/або в електронній формі.

Можливість застосування технічних приладів, засобів та спеціалізованого програмного забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачена Положенням про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2022 № 154, а права Національної поліції та Адміністрації Держприкордонслужби користуватися зокрема технічними засобами визначено у Положеннях про вказані органи, затверджених постановами Кабінету Міністрів України відповідно від 28.10.2015 № 877 та від 16.10.2014 № 533.

Отже, працівники вказаних вище органів, уповноважені перевіряти військово-облікові документи в електронній формі, оснащуються відповідними технічними засобами.

Питання щодо форми, в якій оформляється (створюється) та видається військово-обліковий документ регулюється Порядком оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 559 (далі – Постанова 559).

Так, Постановою 559 визначено, що військово-обліковий документ створюється в електронній та/або паперовій формі.

Для формування військово-облікового документу в електронній формі необхідно скористатися засобами:

  • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
  • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
  • Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код військово-облікового документа, придатний для зчитування. Єдиною підставою для непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

Вранці 27 вересня російські окупанти завдали ракетного удару по Кривому Рогу. Є влучання в будівлю поліцейського управління.

У результаті операції кіберфахівців ГУР Міноборони з 23 по 26 вересня було атаковано понад 800 серверів у різних регіонах Росії.

Федеральна прокуратура США висунула кримінальні звинувачення двом росіянам, звинуваченим у відмиванні коштів на мільярди доларів, і конфіскувала вебсайти, пов’язані з незаконними криптовалютними обмінами, у межах американської боротьби з російською кіберзлочинністю.

Уночі 27 вересня російські окупаційні війська атакували Україну ракетами та безпілотниками. Більшість ворожих цілей збито.

Ураган Хелен обрушився на прибережжя регіону Біг-Бенд (Флорида) та став одним з найпотужніших в історії США. Офіційні особи остерігаються, що внаслідок шторму буде багато смертей та руйнувань.