Намагався спалити трансформатори «УЗ»: на Одещині затримано диверсанта РФ

Джерело: Служба безпеки України

В Одеській області затримано російського диверсанта, який намагався спалити трансформатори “Укрзалізниці” в регіоні.

Затримати фігуранта вдалось військовій контррозвідці СБУ. За вказівкою російського ГРУ, він мав спалити трансформаторні підстанції та релейні шафи на головних залізничних сполученнях Одеської області.

Мета ворога – заблокувати переміщення рухомих складів ЗСУ у напрямку фронту.

Для вчинення диверсій російська спецслужба залучила місцевого будівельника, який шукав “додатковий” заробіток у телеграмі. Він погодився на підпали критичної інфраструктури в обмін на гроші.

Для цього він розвідав локацію першої потенційної цілі – трансформатор біля залізничної колії, а потім підготував поблизу нього схрон з трьома “коктейлями Молотова”.

Далі фігурант залучив свого знайомого, який за отриманими координатами мав прибути “на місце”, вилучити з тайника запалювальну суміш та підпалити електропідстанцію.

Відео з підпалом він повинен був передати окупантам як “звіт” про виконання завдання і продовжити серію підпалів.

Втім, Служба безпеки запобігла подальшим підпалам і затримала диверсанта на початковому етапі його підривної діяльності.

Під час обшуку у нього виявлено саморобні запалювальні суміші та мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (готування до диверсії, вчинене в умовах воєнного стану).

Зараз зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічний термін ув’язнення із конфіскацією майна.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.

Британська акторка Кейт Вінслет поділилася власними уявленнями про красу, зазначивши, що вважає зморшки “неймовірно гарними”.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.