Союзники України занепокоєні надмірною впливовістю Єрмака – Bloomberg

Джерело:Bloomberg

Союзники України стурбовані концентрацією всіх рішень у руках Андрія Єрмака, керівника Офісу Президента. Захід занепокоєний тим, що посадовець впливає на зовнішню політику та військове планування.

“Я не беру участі у кожній справі, я лише координую. Так, я дуже пишаюся тим, що президент питає моєї думки, але він запитує мою думку, тому що я досягаю результатів”, – сказав Єрмак в інтерв’ю у своєму офісі в Києві в середу.

Занепокоєння щодо Єрмака виникає в небезпечний момент для Зеленського, коли Україна бореться з новим російським наступом та готується до зими зі зруйнованою енергетичною інфраструктурою. Вибори в США і можливе повернення Трампа ставлять під питання підтримку Києва союзниками.

Президент відреагував на критику концентрації влади в руках голови ОП, стверджуючи, що це – частина кремлівської дезінформаційної кампанії.

“Він робить те, що я йому кажу – виконує завдання”, – сказав Зеленський.

Одна з делегацій розповіла про Єрмака як про впертого чиновника з величезним впливом, який часто демонструє амбіції, що перевершують реальні можливості.

Динаміка влади є серйозним питанням для союзників по НАТО і міжнародних донорів, в тому числі Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду, які зробили прозорість основною умовою надання коштів.

Bloomberg стверджує, що мандат керівника ОП – ширший, ніж у будь-кого з його попередників. Він відігравав ключову роль у прийнятті всіх основних рішень у воєнний час: заміна Головнокомандувача, постачання зброї, переговори про гарантії безпеки, нагляд за обміном полоненими, спроба залучити глобальний Південь на бік Києва.

Деякі посадовці порівнюють його роль з головним виконавчим директором, а Зеленського – з головою правління.

“Звичайно, я читаю і чую, як люди говорять про мою владу, але скажіть мені, будь ласка, як я використовую цю владу? Працювати 24 години на добу, сім днів на тиждень, брати на себе більше зобов’язань і більше ризиків”, – сказав Єрмак в інтерв’ю. Він додав, що Зеленський – “це людина, яка вважає, що важливо слухати та знати різні думки. Він завжди приймає рішення самостійно”.

За словами джерел Bloomberg, Зеленський терпів іноді безжальні методи Єрмака, оскільки вважає його фахівцем з розв’язання проблем, який пропонує швидкі, прямі рішення, не обтяжуючи президента.

Довіра Зеленського до голови ОП – на рівні довіри до його дружини, Олени Зеленської. За їхніми словами, Єрмак навіть приєднувався до подружжя під час закордонних відпусток до війни.

Інший чиновник з уряду країни НАТО сказав, що роль керівника апарату в українській президентській системі – завжди вразлива для спекуляцій щодо змов, і що той мав добру репутацію людини, яка вміє досягати поставлених цілей.

Попри невдачу у Швейцарії, Єрмак заявив, що продовжуватиме домагатися підтримки партнерів, зокрема, організовуючи наступний саміт, на якому може бути присутня Росія, хоча вона й відкинула цей проєкт.

Виступаючи перед журналістами через кілька днів після саміту, він визнав, що Україна перебуває у невигідному становищі, коли йдеться про ресурси Кремля – але Київ все одно може виграти.

  • Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю для Bloomberg прокоментував чутки про керівника Офісу Президента Андрія Єрмака й назвав його “потужним менеджером”.
  • Українські високопосадовці стурбовані тим, що Президент України Володимир Зеленський все більше покладається на главу ОПУ Андрія Єрмака і залежність Президента зростає від нього.

В Ірані тимчасово скасували всі авіарейси до ранку четверга. Таке рішення ухвалила місцева влада задля “забезпечення безпеки польотів у регіоні.”

Дослідження виявило, що чорний пластик – який використовують для іграшок, контейнерів для їжі, кухонних приборів тощо – може містити високий рівень токсичних антипіренів, які виділяються з електронних виробів у процесі обробки.

Військове командування України дало зелене світло для маневру з виведення підрозділів з Вугледара, що в Волноваському районі Донецької області.

Віцепрезидент Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що до Українського легіону у Польщі зголосилось “занадто мало” українців.

На заводі Tata Group в Індії, який виробляє компоненти для iPhone, сталася пожежа, що може вплинути на виробництво та змусити Apple звертатися до постачальників у Китаї для забезпечення деталей. Завод у штаті Таміл Наду, де випускають задні панелі для iPhone та інші компоненти, тимчасово припинив роботу через інцидент.