Понад 20% українців втратили рідних на війні – результати соцопитування

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології

За результатами соціологічного опитування, проведеного у травні, 77% українців втратили друзів через російську збройну агресію. Цей показник з кожним опитуванням лише зростає. Водночас 22% респондентів зазначили, що втратили члена сім’ї.

Джерело: Національний демократичний інститут

Крім того, українці менше вірять у швидке закінчення війни. У травні 2022 року лише 7% респондентів вважали, що війна триватиме понад рік. Нині ж вже 43% вважають, що війна триватиме щонайменше ще рік або більше.

Ще 18% опитаних вважають, що війна триватиме від одного до двох років, 17% – від двох до п’яти років, а 8% вважають, що вона триватиме понад п’ять років. Лише 22% вірять, що війна закінчиться протягом року.

Джерело: Національний демократичний інститут

При цьому відсоток тих, хто прагне, щоб Україна стала повноцінною демократією, залишається стабільно високим і становить 93%.

  • За останні п’ять місяців рейтинги влади впали. Майже половина (47,4%) респондентів вказали, що події в Україні йдуть у неправильному напрямку, тоді як меншість (32,9) вважає, що все йде за планом.
  • Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова з 6 до 12 червня, рівень довіри до Президента України Володимира Зеленського знизився за пів року з 69% до 54%.

Державний департамент США висловив стурбованість розширенням воєнної співпраці між Північною Кореєю та Росією, повідомив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

16 вересня Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вітає переговори про використання Україною ракет великої дальності для ударів по території Росії, однак, зауважив, що будь-яке рішення з цього питання повинні приймати окремі союзники.

Обороняючи Україну на фронті загинув 59-річний офіцер Сил спеціальних операцій, старший лейтенант ЗСУ, партієць “Євросолідарності” Андрій Гринюк. 

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 16 вересня. Загалом, від початку цієї доби відбулося 153 бойових зіткнення.

МЗС України звернулося до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з закликом “приєднатися до заходів гуманітарного реагування” в районах Курської області, котрі перебувають під контролем ЗСУ.