Підсолоджувач аспартам, який міститься в дієтичній газованій воді, є «можливою» причиною раку

Джерело: Euronews

Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC) у складі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) визнало аспартам – підсолоджувач, який міститься в дієтичній газованій воді та незліченній кількості інших продуктів – “можливою” причиною раку.

Аспартам приєднується до категорії з більш ніж 300 іншими “можливими” збудниками раку, включаючи такі речовини, як екстракт алое, мариновані овочі в азійському стилі та столярні роботи.

IARC має дві більш серйозні класифікації, а саме “ймовірно канцерогенний для людини” та “канцерогенний для людини”.

Як куріння тютюну, так і вживання обробленого м’яса занесені до списку “канцерогенів для людини”. Ацетальдегід (від споживання алкогольних напоїв) зазначений як “ймовірно канцерогенний для людини”.

ВООЗ попереджає, що штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, не є допоміжним засобом для схуднення, а насправді можуть підвищити ризик діабету, серцевих захворювань і смерті.

Минулого року велике дослідження у Франції відзначило можливий зв’язок між штучними підсолоджувачами та підвищеним ризиком раку. А національні організації охорони здоров’я вже давно попереджають, що безалорійні або низькокалорійні замінники цукру не потрібні та не корисні.

Організація, до складу якої входять Mars Wrigley – провідний світовий виробник шоколаду, жувальної гумки та фруктових кондитерських виробів, а також Coca-Cola, заявила, що має “серйозне занепокоєння щодо перевірки IARC, яка може ввести споживачів в оману”.

Аспартам був схвалений для використання регуляторними органами в багатьох країнах, включаючи Сполучені Штати, Європу та Канаду, дійшовши висновку, що він безпечний для споживання в межах допустимих добових лімітів споживання.

Рекомендації щодо використання підсолоджувача не змінюються, заявила директорка департаменту безпеки харчових продуктів ВООЗ Франческо Бранка.

“Ми не радимо споживачам повністю припинити споживання (аспартаму)”, — сказала вона. “Ми просто радимо трохи поміркованості”.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.