Темношкіра британська ексвійськова добилась вибачень за расистські та сексистські образи

Джерело: The Guardian

Керрі-Енн Найт, колишня військова, яка була обличчям рекламної кампанії британської армії, добилась вибачень за расистські та сексистські образи у свій бік під час служби.

Найт ще під час свого навчання стала обличчям рекламного плаката про службу в армії.

“Ваша армія потребує вас та вашої віри у себе”, – писало на плакаті з її фото.

Коли жінка вступила до лав армії, вона сподівалась, що це забезпечить їй стабільність та хорошу кар’єру. Вона сподівалась, що також допоможе іншим темношкірим жінкам не боятись служити в армії.

Та після 12 років служби її сподівання не виправдались: через постійні расистські та сексистські образи вона була змушена припинити службу.

Керрі-Енн Найт приєдналась до 26 полку Королівської артилерії (26 RA) після того, як у 20-річному віці вирішила піти на службу.

Проте під час служби її колеги-чоловіки, розповіла Найт, називали її “чорною с*кою”, і додавали “хоча я б все одно тр*хнув тебе”.

“Якось увечері я повернулась у свою кімнату і побачила, що хтось розмалював шафу у моїй кімнаті малюнками великих чорних пенісів”, – розповіла ексвійськова.

Пригадала Найт і те, як вона стала обличчям рекламної кампанії британської армії. За словами жінки, вона вважала, що її обрали через її досягнення у навчанні. Та насправді її обрали тільки через те, що вона була єдиною темношкірою жінкою у цьому полку.

“Я не знала, що мене чекає”, – додала вона.

За її словами, коли вона погодилась на участь в рекламі, то сподівалась змінити ситуацію. На рекламному фото вона виглядає щасливою та схвильованою, однак, зауважила Найт, у своєму полку вона почувалась зовсім по-іншому.

“Було багато сексизму. Але коли почалась гра рас, мені здавалось, що вона була в десятки разів сильнішою”, – розповіла вона.

У 2021 році Найт стала інструкторкою у Коледжі армійського фонду. Вона сподівалась, що тут все зміниться, адже її робота полягала у навчанні новобранців віком 16-17 років.

Та від самого початку вона відбувала себе небажаною у колективі. Її колеги щоразу вигукували образливі слова, коли вона заходила у кімнату, а всі інші сміялись. Через це жінка відчувала себе приниженою.

Деякі інші колеги говорили, що Найт потрібно “лінчувати” і “обмазати дьогтем”. Інший сказав, що зачинить її у “гарячому ящику”, роблячи відсилку на сцену з фільму “Джанго вільний”, де темношкіру рабиню катують та зачиняють у дерев’яному ящику, схожий на гріб.

Протягом кількох років Найт намагалась подати скарги. Спершу неофіційно, а потім офіційно, через систему подачі скарг для військових Service Complaints. До своїх скарг вона додала скриншоти повідомлень та аудіозаписи.

Та після цього жінку відсторонили від посади у Коледжі обґрунтувавши це тим, що її “психічний та емоційний стан може значно погіршитись тому їй не варто перебувати у молодшій школі солдатів”.

“Думаю, коли все дійшло до цієї стадії, я просто зрозуміла, що армія інституціонально расистська. І вони роблять все можливе, щоб дискредитувати мене як особистість, щоб захистити імідж армії, щоб показати, що расизму немає, навіть якщо він існує у чорно-білому вигляді”, – сказала жінка.

У грудні 2022 року Найт звернулась за юридичною допомогою. Після цього її справу, розпочату Центром військової юстиції, підтримали у Комісії з рівності та прав людини.

Її адвокатка Емма Нортон з Центру військової юстиції заявила, що армія вирішила боротись не з расизмом та мізогінією, а лише з Найт, яка мала сміливість розповісти про це.

“Все це жахливо знайоме і ще раз показує, що у британській армії гірше звинуватити когось у расизмі, ніж бути расистом”, – додала адвокатка.

Голова Комісії з рівності та прав людини Кішвер Фолкнер сказав, що британська армія повинна показувати приклад захисту своїх працівників від дискримінації.

“Багато останніх новобранців сьогодні приєдналися до армії після того, як побачили обличчя Найт під час призовної кампанії. Як і всі інші в країні, вони мають законне право на справедливе ставлення незалежно від того, хто вони і як виглядають”, – додав він.

Частково саме через рекламу зі своїм фото Найт вирішила подати справу до трудового трибуналу. Вона зауважила, що як дівчина з реклами хоче сказати, що ця реклама та її лозунги виявились неправдивими.

“Мені справді хотілось спробувати внести ефективні зміни. Ось чому я хочу, щоб армія визнала свою помилку та спробувала щось змінити”, – додала вона.

Завдяки розгляду справи у трудовому трибуналі Керрі-Енн Найт здобула мирову угоду та вибачення від британської армії.

“Армія визнає, що вам довелося працювати в неприйнятному організаційному середовищі, де ви зазнали расистських і сексистських утисків. В армії сталася помилка в тому, що вона не реагувала належним чином на це оточення або на ваші скарги щодо нього”, – заявили в армії.

Представник британського міністерства оборони сказав, що вони “не терплять зловживань, залякування чи дискримінації будь-якого роду та заохочують будь-кого, хто вважає, що зазнав або став свідком неприйнятної поведінки, повідомляти про це.

“Усі звинувачення у неприйнятній поведінці сприймаються надзвичайно серйозно та ретельно розслідуються. Якщо буде доведено, будуть вжиті швидкі заходи. Міністерство оборони врегулювало цю претензію з Керрі-Енн Найт у червні, не визнаючи відповідальності”, – додали у міністерстві.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.