Румунія планує розробляти ракети «Нептун» разом з Україною – ЗМІ

Джерело: Army RecognitionNewsweek

Румунія планує розвивати співпрацю з Україною у сфері озброєнь, зокрема, у протикорабельних ракетах Р-360 “Нептун”.

Ракети Нептун, які мають дальність до 400 км і здатні вражати як наземні, так і морські цілі, використовувалися для знищення російського крейсера “Москва” у 2022 році. Вони можуть конкурувати з американськими ATACMS.

Очікується, що спільне виробництво ракет “Нептун” розпочнеться після завершення російсько-української війни.

Довідка: “Нептун” — надзвукова крилата ракета, розроблена українським КБ Луч. ЇЇ представили на міжнародній виставці у 2015 році, надійшла на озброєння ВМС України у 2021 році.

Ракета важить 870 кг, довжина — 5,05 метра, має дальність понад 200 км і призначена для ураження кораблів до 9 тисяч тонн, а також морських і наземних цілей. Оснащена двигуном Мотор Січ МС400 та сучасними системами наведення.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.