Кого торкнеться зменшення розміру пенсії в Україні

Джерело: відповідь Урядового контактного центру

Певній категорій українських пенсіонерів нараховуватимуть лише чверть пенсії від її звичайного розміру. Це зокрема стосується тих, хто перебуває на повному державному забезпеченні в соціальних установах.

Таким пенсіонерам виплачується лише 25% призначеної пенсії. Тоді як іншу частину перераховують установі, де вона перебуває на повному державному утриманні.

Водночас якщо у родині пенсіонера є непрацездатні особи, їм можуть призначити до 50% його пенсії. Тоді пенсіонер отримуватиме 25% своєї пенсії, а решту 25% отримає державна установа.

Також 50% державна установа отримує за перебування у ній дітей, яким призначено пенсію у зв’язку із втратою годувальника. Решту половини перераховують на рахунок таких дітей у банках.  Однак для дітей-сиріт, які перебувають на повному державному забезпеченні у соціальних закладах, вся сума їх пенсійних виплат надходить безпосередньо на їхні банківські рахунки.

Якщо пенсіонер не перебував у закладі, а перебував у лікарні або відпустці, протягом періоду від дати його вибуття до дати повернення включно йому виплачуватимуть пенсію у повному розмірі.

Раніше ми повідомляли, що станом на початок липня в Україні зафіксовано понад 10,2 млн пенсіонерів, згідно з даними Пенсійного фонду. Середня пенсія зросла на 8% цьогоріч та становить 5 816 грн.

Найвищу середню пенсію незмінно отримують у Києві  – 7 940 грн, а найнижчу – на Тернопільщині: 4 436 грн.

Наразі майже 4,5 мільйона пенсіонерів отримують пенсії, менші за 4 тисячі гривень. Тоді як більш ніж половина з них отримують виплати, нижчі за 3 тисячі гривень. Та все ж за перше півріччя 2024 року частка пенсіонерів із пенсіями, меншими за 4 тисячі гривень, скоротилася з 51% до 43,5% . Нині 1,2 мільйона громадян отримують пенсію понад 10 тисяч гривень.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

Республіканці в Палаті представників звинуватили адміністрацію президента США Джо Байдена в брехні американцям щодо виведення військ США з Афганістану у 2021 році.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.