Іран закрив повітряний простір і попередив Ізраїль про атаку

Джерело: The Jerusalem Post

Іран вирішив атакувати Ізраїль і передав повідомлення про це через главу МЗС Угорщини Петера Сіярто.

За словами ізраїльського міністра закордонних справ Ісраеля Каца, Сіярто зателефонував йому, поінформувавши, що отримав інформацію під час розмови з виконувачем обов’язків міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані.

Іран повідомив нам, що має намір атакувати Ізраїль. Світ має стягнути з Ірану плату за будь-які агресивні дії, які він здійснить, – наголосив Кац.

Своєю чергою, The Wall Street Journal поінформував, що Іран застеріг цивільну авіацію щодо перебування у повітряному просторі країни у зв’язку з можливою атакою по Ізраїлю.

Повідомлення були поширені після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив глав МЗС країн G7 про підготовку Іраном удару по Ізраїлю протягом найближчих 24-48 годин. Глава американської дипломатії не уточнив, який саме удар готує Іран, але наголосив, що атака може поставити крапку на всіх майбутніх взаємодіях між Тегераном та Вашингтоном.

У Білому домі вважають, що невдовзі Іран атакуватиме Ізраїль через вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханіє. Натякає на це і Верховний лідер Ірану Алі Хамейні, який написав у своїх соцмережах: “Після цієї гіркої, трагічної події, яка відбулася в межах Ісламської Республіки, наш обов’язок – помститися”. Алі Хаменеї видав наказ завдати прямого удару по Ізраїлю у відповідь на вбивство в Тегерані лідера ХАМАС Ісмаїла Ханіє. Про це повідомили троє іранських посадовців, ознайомлених з наказом.

Як повідомляють західні джерела розвідки, Іран планує напасти на Ізраїль у день Тиша Б’Ав – єврейський День катастрофи, в який євреї оплакують втрату Першого та Другого храмів. Тиша Б’Ав починається 12, а завершується 13 серпня.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.