Чому комахи постійно кусають одних людей, а інших – ні

Джерело: LiveScience

Деякі люди можуть провести все літо на вулиці, не страждаючи від укусів москітів, тоді як інші постійно зазнають атак цих комах. Це пояснюється “хімічним ландшафтом” навколо кожної людини, який комахи використовують, щоб знайти своїх жертв.

Москіти орієнтуються на вуглекислий газ, який ми видихаємо. Вуглекислий газ залишається в повітрі шлейфами, за якими комахи слідують.

“Москіти починають орієнтуватися на імпульси вуглекислого газу та продовжують летіти проти вітру, оскільки відчувають вищу концентрацію, ніж містить звичайне навколишнє повітря,” — зазначив Йооп ван Лун, ентомолог з Університету Вагенінгена в Нідерландах.

Комахи можуть націлитися на свої жертви на відстані до 50 метрів. Коли москіти наближаються на відстань приблизно 1 метра — вони звертають увагу на інші фактори, такі як температура шкіри, наявність водяної пари та колір одягу. Найважливішими є хімічні сполуки, що виробляються мікробами на нашій шкірі.

“Бактерії перетворюють виділення наших потових залоз на летючі сполуки, які потрапляють через повітря в нюхову систему на голові комарів,” — каже Ван Лун.

Ці хімічні сполуки варіюються залежно від генетичних особливостей та середовища проживання. Наприклад, дослідження 2011 року показало, що чоловіки з більшою різноманітністю шкірних мікробів отримували менше укусів комах, ніж чоловіки з меншою різноманітністю мікробів.

У чоловіків з менш різноманітними мікробами були бактерії Leptotrichia, Delftia, Actinobacteria Gp3 та Staphylococcus, тоді як у чоловіків з різноманітним набором мікробів були бактерії Pseudomonas та Variovorax.

Мікробні колонії на шкірі можуть змінюватися з часом, особливо якщо людина захворює. Хоча ми не можемо контролювати мікробіоми на нашій шкірі, Джефф Ріффелл з Університету Вашингтона радить уникати носіння чорного одягу, оскільки комах приваблює темний колір.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Двоє людей вважаються зниклими безвісти, а близько 1 000 осіб евакуйовано після повеней і зсувів на півночі Італії, в регіоні Емілія-Романья.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

Південь Німеччини “тероризують” середземноморські мурахи, які перегризають дроти електрокабелів та інтернету.