Астронавти, які вилетіли в космос на вісім днів, можуть застрягти там до 2025 року, – NASA

Джерело: The Guardian

В NASA повідомили, що двоє американських астронавтів, які вилетіли в космос для восьмиденної місії в червні, можуть застрягти на Міжнародній космічній станції до наступного року, якщо їхній Boeing Starliner не відремонтують, щоб вони могли повернутися додому.

Астронавти Бутч Вілмор і Суні Вільямс, які стали першим екіпажем капсули Boeing Starliner, можуть повернутися на Crew Dragon SpaceX у лютому 2025 року, якщо Starliner усе ще вважатиметься небезпечним для повернення на Землю.

Випробувальна місія астронавтів 5 червня, яка спочатку мала тривати близько восьми днів на станції, була затягнута через проблеми з силовою установкою Starliner, які все більше ставлять під сумнів здатність космічного корабля безпечно повернути їх на Землю, як було заплановано.

Запуск SpaceX Crew-9 спочатку був запланований на середину серпня. NASA тепер каже, що місія стартує після 24 вересня.

У липні Boeing заявив, що після ретельних наземних випробувань інженери виявили проблеми в Starliner, включаючи раптову несправність двигунів і витік гелію.

Останні звіти свідчать про те, що за лаштунками між керівниками NASA та Boeing виник конфлікт. Дехто з керівників агентства сумнівався, чи повинен Starliner повернути Вільямс та Вілмор.

Цього тижня засідання Програми комерційних екіпажів NASA, яке контролює Starliner, закінчилося тим, що деякі посадовці не погодилися з планом прийняти дані випробувань Boeing і використовувати Starliner для повернення астронавтів додому, повідомили офіційні особи під час пресконференції в середу.

19 вересня російська армія здійснила атаку на Запорізький район із застосуванням керованих авіабомб (КАБ). Внаслідок цього одна людина загинула, ще дві зазнали поранення.

19 вересня відзначається День народження смайлика. Цього дня також вшановується пам’ять святих мучеників Трохима, Савватія та Доримедонта. До Нового року залишилося 103 дні.

За даними синоптиків у четвер, 19 вересня, здебільшого не очікуються опади. 

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.