Вибухи, пошкоджені будівлі, поранення: в яких умовах тренуються українські спортсмени – NYT

Джерело: The New York Times

Українські олімпійці станом на 17:00 8 серпня здобули 3 золоті, 2 срібні та 3 бронзові медалі. Журналісти The New York Times розповіли, в яких умовах спортсменам доводиться готуватись до змагань.

Після вторгнення Росії в лютому 2022 року 140 українських олімпійців виявили велику наполегливість, тренуючись вдома під час повітряних тривог і ракетних атак або в безпечніших країнах. Деякі з них тренувалися при світлі ліхтарика під час відключення світла або імпровізували з обладнанням.

За даними Міністерства спорту та Олімпійського комітету України, близько 500 спортсменів і тренерів загинули, 518 стадіонів і тренувальних центрів  пошкоджено чи зруйновано, а десятки тисяч молодих спортсменів змушені покинути свої домівки.

Понівечені спортивні установи

Руйнування в Україні значно вплинули на спортивну систему, що стало очевидно під час візиту журналістів до Дніпровського спортивного коледжу. Учні за пів дня сім разів спускались у бомбосховище через повітряну тривогу.

Сигнали тривоги в місті настільки часті, що учні, які живуть у коледжі, ночують у модернізованому укритті – з вентиляцією, інтернетом, телебаченням і шкільними партами. Серед них – 16-річна Альбіна Мусієнко, яка зазнала легких поранень осколками скла у квітні, коли ракета влучила в коледж.

“Це було страшно, але не несподівано, – сказала Мусієнко. – У нашому місті вибухи трапляються часто”.

Джерело: The New York Times

Спортивна школа в Дніпрі виховала 49 олімпійців, серед яких – Ярослава Магучіх і Оксана Баюл. Але через війну, коли багато топспортсменів виїхали за кордон, школі довелось знизити вимоги до абітурієнтів, повідомив директор академії Олег Дерлюк.

“Вони мають кращі умови в інших країнах, тому вони думають, що матимуть кращі результати, – сказав пан Дерлюк про спортсменів, які виїхали. – Там безпечніше”.

За даними Міністерства спорту, в Україні функціонують близько 1 300 дитячо-юнацьких спортивних об’єктів.

Брак тренерів

У спортивному комплексі “Борекс” у Бородянці боксери віком 14 і 15 років тренуються на відкритому рингу. Вони є частиною молодіжної програми при Третій окремій десантно-штурмовій бригаді. Три-чотири рази на тиждень підлітки займаються боксом, боротьбою та навчаються надавати першу медичну допомогу.

Оскільки дорослі солдати захищають країну, їх тренеру з боксу – лише 15 років. На запитання, чому боксери тренуються на відкритому повітрі, тренер відповів:

“У Бородянці немає місця для занять у приміщенні”.

Джерело: The New York Times

Висококласних тренерів не вистачає навіть в олімпійських видах спорту. Найкращий тренер жінок-штовхальниць ядра, Юрій Ревенко, якому 80 років, пережив 18 операцій і лікування після перебування в підвалах Маріуполя. Наразі він тренує Ольгу Голодну, дворазову олімпійську чемпіонку.

Пан Ревенко, молодший син якого загинув у 2022 році під час спроби втекти від російської атаки, сказав, що продовжує працювати з простої причини:

“Тому, що це допомагає мені жити”.

Російські війська нещодавно просунулися в Глушковському районі Курської області, а також поблизу Покровська та Вугледара.

Протягом дня, 26 жовтня, армія РФ здійснила 41 обстріл прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 111 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, 26 жовтня, з початку доби кількість боєзіткнень збільшилась до 159. Українські захисники продовжують хоробро стримувати російських окупантів.

Військовий Ігор Клименко загинув після важкого поранення на фронті, про що повідомив його син Максим.

Президент Бундесбанку Йоахім Нагель заявив, що вимоги Росії в G20 про те, що країни повинні співпрацювати, є глузуванням, враховуючи вторгнення РФ в Україну.