Bloomberg: Військове керівництво РФ проігнорувало попередження розвідки про наступ ЗСУ

Джерело: Bloomberg

Російська розвідка за два тижні попередила про підготовку нападу Збройних сил України на Курську область РФ, однак, схоже, що військове керівництво країни проігнорувало інформацію.

Близьке до Кремля джерело повідомило, що дані про підготовку нападу – найбільшого для України з початку повномасштабної війни – не донесли президенту РФ Володимиру Путіну. Своєї чергою, дані також проігнорував голова генштабу РФ Валерій Герасимов.

Водночас, зауважується, що Путін, скоріш за все, не наважиться звільнити Герасимова, котрий очолює Генштаб понад 12 років і залишився на своїй посаді, попри масштабну зачистку міноборони, припускає джерело агентства. Проте терпіння Кремля щодо 68-річного Герасимова, танкового генерала за освітою, кавалера численних орденів і володаря вищого армійського звання — закінчується, наголошує співрозмовник Bloomberg.

У середу Герасимов прозвітував перед президентом про те, що просування ЗСУ в Курській області “зупинено”, а також пообіцяв неминучий “розгром”. Після цієї заяви, українським військам вдалося просунутися на 10 км від кордону та зайняти не менше десяти сіл.

Через добу ЗСУ розширили зону контролю у прикордонних районах, завоювавши територією площею понад 400 кв. км. Під контролем опинилося місто Суджа та однойменна газорозподільна станція, через яку російський газ надходить останнім клієнтам “Газпрому” у Центральній Європі (Австрія, Угорщина та Словаччина). Сили оборони України взяли у полон щонайменше 40 російських солдатів.

Попри попередження розвідки, несподіваний кидок ЗСУ заскочив зненацька російських генералів. Російські війська виявилися погано підготовленими і спочатку практично не чинили опору українським силам, пише Bloomberg.

Станом на четвер під контролем ЗСУ перебуває вже не менше 20 населених пунктів у Курській області РФ.

Додамо, що ввечері 7 серпня у Курській області РФ запровадили режим надзвичайної ситуації, заявив тимчасовий виконувач обов’язків глави регіону Олексій Смірнов. Серед причин рішення він назвав “складну оперативну ситуацію у прикордонних районах” та необхідність “ліквідувати наслідки” заходу ЗСУ до області.

Режим НС у Курській області запровадили через 36 годин після початку наступу ЗСУ на регіон: за даними Міноборони РФ, українська армія зайшла на територію області приблизно о 8 ранку 6 серпня. До вечора 7 серпня Збройні сили України взяли під свій контроль щонайменше 11 населених пунктів під Курськом, а також газовимірювальну станцію “Суджа”, яка забезпечує приблизно половину постачань російського “Газпрому” до Європи.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

Республіканці в Палаті представників звинуватили адміністрацію президента США Джо Байдена в брехні американцям щодо виведення військ США з Афганістану у 2021 році.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.