В Іраку хочуть дозволити видавати заміж дівчат віком від 9 років

Джерело: The Guardian

Іракські законодавці запропонували проєкт закону, який дозволить видавати заміж дівчат віком від 9 років. Це викликало протести по всій країні.

На відміну від сусідньої Саудівської Аравії, в Іраку немає системи чоловічої опіки, яка вимагала б від жінок дозволу чоловіка, батька чи чоловіка-опікуна, щоб зробити важливий життєвий вибір, наприклад одружитися.

Однак пропозиція, яку цього тижня іракські законодавці ухвалили у першому читанні, надасть право релігійним групам приймати рішення у сімейних справах, зокрема щодо одруження, розлучення та догляду за дітьми.

“Це катастрофа для жінок. Мій чоловік та моя сім’я проти дитячих шлюбів. Уявіть, якщо моя донька вийде заміж, а її чоловік захоче видати заміж мою онуку у дитинстві. Новий закон дозволить йому це зробити. А мені не дали б заперечити. Цей закон легалізує зґвалтування дітей”, – сказала Рая Фанк, координаторка коаліції груп, які проти законопроєкту.

Під час протестів, організованих коаліцією цього тижня у різних містах Іраку, прихильники нового законопроєкту звинуватили опонентів у тому, що вони “повторюють наративи Заходу”.

З 1950-х років в Іраку заборонено одружуватись до 18-річчя. Проте дослідження ЮНІСЕФ показало, що 28% іракських дівчат виходять заміж до повноліття.

З 2021 року в політичній системі Іраку домінує Координаційна структура – політична коаліція угруповань, пов’язаних з Іраном. Вони прийняли кілька законів, орієнтованих на шаріат, зокрема закон про встановлення релігійних свят та криміналізацію ЛГБТК+.

Надія Махмуд, співзасновниця іракського жіночого альянсу Aman, зауважила, що після протестів в Іраку у 2019 році, ця коаліція почала розуміти, що роль жінок у суспільстві посилюється.

“Вони відчули, що феміністські, гендерні та жіночі організації, а також громадянське суспільство та активістські рухи становлять загрозу їхній владі та статусу… і почали їх обмежувати та пригнічувати”, – сказала вона.

Блок з 25 іракських депутаток намагаються зупинити голосування за законопроєкт у другому читанні, але вони стикаються з сильною опозицією.

“На жаль, депутати-чоловіки, які підтримують цей закон, говорять по-чоловічому, питаючи, що поганого в тому, щоб одружитися з неповнолітньою? Їхнє мислення обмежене. Вони не беруть до уваги, що вони є законодавцями, які визначають долю людей… а радше слідують своєму чоловічому мисленню, щоб дозволити все це”, – сказала парламентарка Алія Насіф.

Противники закону побоюються, що у випадку його ухвалення їхніх дітей чекає суворе майбутнє.

“У мене є одна донька і я не хочу, щоб її, як мене, примушували вийти заміж у дитинстві”, – сказала протестувальниця Ажар Джассім, яка була змушена покинути навчання та вийти заміж у 16 років.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.

Міжнародна правоохоронна операція призвела до демонтажу кіберзлочинної платформи “Привид”, що активно використовувалася для наркоторгівлі та відмивання грошей. Як повідомляє Європол, під час операції було затримано 51 особу, але вже очікуються нові арешти.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…

У Києві викрили керівний склад провідного науково-дослідного та проєктного інституту нафтового профілю, яке допомагало Росії відновлювати нафтопереробні заводи після атак українських дронів