Держустановам Литви заборонять користуватися китайською технікою

Джерело: LRT

З 2025 року влада Литви заборонить державним установам використовувати електроніку з Китаю та інших країн, котрі потенційно можуть становити загрозу нацбезпеці. Зокрема обмеження торкнуться комп’ютерів, смартфонів, фото- та відеокамер, а також згодом і дронів.

Після встановлення заборони правоохоронні органи вилучатимуть будь-яку таку техніку.

У міністерстві внутрішніх справ повідомили, що саме відомство та підконтрольні йому поліція, пожежно-рятувальна та прикордонна служби вже давно відмовилися майже від усіх видів китайського обладнання. Проблему становить нині лише система спостереження. Наразі правоохоронці замінили дві третини від загальної кількості своїх камер.

Вільнюське самоврядування має аналогічні труднощі. Директор адміністрації муніципалітету Адомас Бужинскас заявив, що третину міських камер відеоспостереження зроблено у Китаї і замінити їх усі до кінця року неможливо. Також у місцевих держустановах використовуються 130 китайських комп’ютерів.

Водночас найскладніша ситуація складається з безпілотниками — на цьому ринку домінують китайські виробники, які пропонують широкий асортимент продукції: дрони для спостереження, відео- та фотозйомки. Альтернативні варіанти або набагато дорожчі, або не мають потрібних технічних можливостей.

Тож поки що для військових зроблять виняток — вони зможуть закуповувати китайські безпілотники.

“Укрзалізниця” повідомила про запуск систем доступу до Інтернету у поїздах Інтерсіті та Інтерсіті+.

За даними Євростату, кількість смертей через самогубство в ЄС знижується.

Президент України Володимир Зеленський нагадав, що 1 жовтня в День захисників та захисниць України відбудеться  загальнонаціональна хвилина мовчання.

Данська компанія LEGO і Формула-1 оголосили про багаторічне партнерство, яке розпочнеться в сезоні F1 2025 року. 

Російський ПАТ “Газпром” домовився з China National Petroleum Corp. про дострокове нарощування потоків газу по газопроводу “Сила Сибіру” на максимальну потужність до кінця року.