Російський мільярдер Фрідман подав позов проти Люксембургу через санкції

Джерело: росЗМІ “Медуза”

Російський мільярдер Михайло Фрідман подав позов до Люксембургу, оскаржуючи санкції, які призвели до заморожування його активів у цій країні. Бізнесмен звернувся до Гонконзького міжнародного арбітражного центру (HKIAC) із вимогою компенсації у розмірі 16 мільярдів доларів, аргументуючи це незаконною експропріацією його активів у рамках санкцій Євросоюзу.

Фрідман стверджує, що заморожування його активів суперечить угоді 1989 року між Бельгією, Люксембургом і СРСР (яку Росія успадкувала), що забороняє експропріацію капіталовкладень без належної компенсації. На думку Фрідмана, санкції ввели лише через його російське громадянство та успіх у бізнесі. За його словами, дії порушують міжнародне право і є “серйозною несправедливістю”.

Джерела, близькі до процесу, зазначають, що цей позов Фрідмана може стати першим випадком, коли оспорюється базова легітимність санкцій. Раніше позови стосувалися лише окремих санкцій, спрямованих проти конкретних осіб.

Довідка. Михайло Фрідман народився у Львові, але має громадянство Росії та Ізраїлю. На сьогодні він є одним із найбагатших людей Росії. Фрідман є резидентом Великої Британії і раніше володів численними активами в Україні, включаючи частки в українському підрозділі Альфа-Банку, “Київстар” та інших. Після початку війни українські активи Фрідмана, включаючи банк Sense Bank, націоналізували.

Фрідман роками будував бізнес та імідж бізнесмена-космополіта без наявності громадянства України. Наприклад, аналітики Trap Aggressor виявляли, що російський “Альфа банк” кредитував підприємства російського військово-промислового комплексу після анексії Криму та збройної агресії армії РФ на Донбасі у 2014 році.

Фрідман перебуває під санкціями США, ЄС та Великої Британії, хоча він публічно не підтримував війну Росії проти України і не висловлювався проти дій російської влади. Британський уряд називав його “прокремлівським олігархом”, але Фрідман це заперечував.

Мінфін США та західні журналісти пов’язували тісними зв’язками Фрідмана і президента РФ Володимира Путіна ще з часів його роботи в КДБ СРСР.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.