Російська шпигунка, яку затримали в Австралії, працювала на підсанкційну військову компанію

Джерело: The Nightly

Австралійські правоохоронні органи викрили діяльність російської шпигунки, затриманої в липні, яка працювала на підсанкційну військову компанію з Росії. За даними слідства, 40-річна Кіра Корольова, яка має австралійське громадянство і російське походження, була пов’язана з розвідувальними службами Росії під час роботи в Силах оборони Австралії.

Фото: The Nightly

Корольова, як стало відомо, отримувала значні грошові перекази в російських рублях від підсанкційної військової компанії. Жінка також мала доступ до надсекретних австралійських розвідувальних даних.

Слідчі виявили, що вона регулярно відвідувала житловий комплекс у Москві, розташований неподалік від штаб-квартири ГРУ, де, ймовірно, готувала плани для шпигунства. Додатково зафіксовано зв’язок її мобільного телефону з вежею стільникового зв’язку біля житлового комплексу, що ще більше підтверджує її зв’язки з російською розвідкою.

Також розслідування виявило, що минулого року Корольова здійснила кілька незадекларованих поїздок до Росії та Білорусі. Незадовго до початку отримання секретних платежів, вона забронювала рейс з Москви до Стамбула, що викликало підозри у слідчих.

12 липня австралійська федеральна поліція заарештувала Кіру та її чоловіка, Ігоря Корольова за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії. Корольова, писало Reuters., працювала спеціалісткою з інформаційних систем в австралійській армії, тож, імовірно, намагалася отримати доступ до секретних матеріалів, пов’язаних із національною безпекою Австралії, та передати їх російським замовникам. Поліція стверджує, що вона доручила своєму чоловікові увійти до її офіційного облікового запису, щоб отримати доступ до оборонних матеріалів під час її перебування в Росії.

Пара постала перед судом у Брісбені, де їм оголошено про підозру у підготовці до шпигунства, що передбачає максимальне покарання у вигляді 15 років позбавлення волі. Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе заявляв, що ці арешти демонструють серйозне ставлення країни до захисту національних інтересів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.