Чому Греція потерпає від масштабних лісових пожеж — ЗМІ

Джерело: Sky News

Греція знову опинилася у центрі уваги через масштабні лісові пожежі, які вирують поблизу Афін, спонукаючи європейських вчених досліджувати причини зростання частоти та інтенсивності таких “екстремальних” пожеж.

Фото: Reuters

За даними новітнього дослідження, умови для виникнення сильних пожеж зросли у 3-20 разів порівняно з минулим. Огляд причин, що призводять до надзвичайних пожеж, і можливостей їхнього прогнозування ґрунтується на катастрофічному сезоні лісових пожеж з березня 2023 року по лютий 2024 року.

Пожежі в Греції, що вже охопили площу у 200 квадратних кілометрів, є частиною глобальної проблеми, яка також охопила Канаду та західну Амазонію. Вони спричинили підвищені викиди вуглецю на 16% порівняно зі середніми показниками, досягнувши 8,2 мільярда тонн.

Фото: Reuters

Науковці кажуть, що зміни клімату, викликані діяльністю людини, значно підвищують імовірність виникнення таких пожеж. Ця тенденція лише посилюватиметься.

Згідно з прогнозами, якщо глобальна температура зросте на 2°C до 2100 року, ризик виникнення надзвичайних пожеж у Канаді збільшиться у 2-3 рази, тоді як у Греції та західній Амазонії значних змін не передбачається. Проте, якщо потепління досягне 3°C, імовірність виникнення пожеж, подібних до минулорічних, значно зросте у всіх регіонах.

Фото: Reuters

Зміни клімату посилюють умови для виникнення пожеж: підвищення температури висушує ліси, сприяє зростанню рослинності, яка слугує “паливом” для вогню. Разом з тим, антропогенні фактори, як-от початок пожежі через дії людини та зміна ландшафтів, також відіграють важливу роль.

Читайте також: У Греції феєрверк, запущений з яхти, спричинив лісову пожежу

Хоча кількість екстремальних пожеж зростає — загальна площа вигорілої землі зменшується. Це пов’язано зі зменшенням менш шкідливих пожеж у савані. Водночас вчені занепокоєні збільшенням пожеж у лісах, які становлять серйозну загрозу для людей і екосистем, призводять до значних викидів вуглецю та довготривалого відновлення.

Фото: Reuters

Для зменшення ризиків, вчені закликають до захисту лісових кордонів, зменшення кількості природного палива та інвестування у системи раннього попередження. Вони підкреслюють необхідність скорочення викидів, щоб уникнути майбутніх катастрофічних пожеж.

Фото: Reuters

У світі 16 % підлітків стають об’єктами кібербулінгу, тобто зазнають приниження й залякування через інтернет. Тоді як майже 12 % підлітків визнали, що самі булили когось онлайн.

Командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Павлюк поінформував про втрати ворога за вересень. Зокрема за місяць втрати російських військ в Україні становлять 38130 особового складу.

Лікарі КП “Київська міська лікарня ветеринарної медицини” нагадали киянам про важливість регулярної вакцинації домашніх тварин від сказу, аби запобігти поширенню цього небезпечного захворювання.

Росія ризикує піти шляхом повернення до репресивних сталінських практик, і відновлення демократії в країні може зайняти кілька поколінь, заявили учасники міжнародної конференції у Вільнюсі, присвяченої пам’яті Леонідаса Донскіса.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 жовтня. Ситуація на Покровському і Курахівському напрямках залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. Окрім того, росіяни сьогодні активно атакують на Лиманському напрямку.