Зигзагоподібні візерунки на стінах можуть допомогти охолодити будівлі – дослідження

Джерело: The Guardian

Дослідження свідчить, що використання зигзагоподібних візерунків у стінах будівель може допомогти охолодити перегріті споруди.

Зараз на будівлі припадає приблизно 40% світового споживання енергії, що сприяє більш ніж третині глобальних викидів вуглекислого газу.

Значна частина цієї енергії надходить від використання кондиціонера. Вчені очікують, що ця цифра подвоїться до 2050 року, якщо її не контролювати.

Оскільки планета продовжує нагріватися, попит на охолодження в будівлях продовжує зростати.

У відповідь на цей виклик вчені досліджують рішення для пасивного охолодження, які не залежать від споживання енергії.

Дослідницька група під керівництвом Qilong Cheng з Колумбійського університету в Нью-Йорку розробила рішення, яке може допомогти зменшити споживання енергії, перенаправляючи сонячну енергію від будівель.

Команда запропонувала структурну конструкцію стін із зигзагоподібним візерунком, яка може знизити температуру поверхні будівлі до 3 градусів порівняно з плоскими стінами без споживання енергії.

Конструкція складається зі стінок з низкою виступів, які створюють зигзагоподібну форму, якщо дивитися збоку.

Фото: Getty Images

Ця конфігурація використовує переваги радіаційного охолодження – стратегії пасивного охолодження, яка відбиває сонячне світло та випромінює довгохвильове інфрачервоне випромінювання через атмосферу Землі у відкритий космос.

За останнє десятиліття радіаційне охолодження привернуло увагу як енергоефективний спосіб зниження потреб у охолодженні.

Хоча цей інноваційний метод охолодження є перспективним для спекотніших кліматичних умов, він може збільшити потребу в опаленні в холодних регіонах взимку.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.