Головний санлікар поінформував про відсутність випадків «мавпячої» віспи в Україні

Джерело: interfax-Україна

Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що в Україні немає зафіксованих випадків захворювання на “мавпячу” віспу.

В Україні не зареєстровано таких випадків. По суті, вони оцінюються як досить низькі з огляду на відсутність транспортного та авіасполучення, – наголосив Кузін.

І пояснив, що надзвичайна ситуація, оголошена ВООЗ, наразі пов’язана з тим, що почав циркулювати новий підтип вірусу віспи мавп. Цей новий підтип зараз виявляється в переважній більшості випадків серед тих груп населення, які раніше не піддавалися ризику.

Також заступник міністра додав, що під час першої хвилі віспи мавп Україна завдяки ЄС отримала вакцини цього проти захворювання.

14 серпня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила mpox глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я – вдруге за два роки після спалаху вірусної інфекції в Демократичній Республіці Конго, яка поширилася на сусідні країни.

Раніше у ВООЗ зауважили, що штам, який походить від клади I, є наслідком мутації – і це свідчать про “адаптацію вірусу внаслідок циркуляції серед людей”.

На відміну від форми мавпячої віспи, яка поширилася в західних країнах у 2022 році, новий штам, схоже, не має тісного зв’язку зі статевим шляхом передачі й значно менш небезпечний (смертність від штаму клади ІІ сягає 10%). Приблизно 25% випадків захворювання припадає на дітей.

Зазначається, що вакцина від мавпячої віспи, яку застосовували у США під час спалаху 2022 року, має бути ефективною і проти нового мутованого штаму.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

Лідер Християнсько-демократичної спілки Фрідріх Мерц буде кандидатом на пост канцлера від опозиційного блоку ХДС/ХСС.

Міністерка з питань міграції та надання притулку Нідерландів Марьолейн Фабер заявила, що уряд у Гаазі хоче оголосити надзвичайний стан, щоб призупинити дію деяких частин закону про надання притулку.