Деякі українці сумніваються у доцільності операції на Курщині – WP

Джерело: The Washington Post

Деякі українці ставлять під сумнів доцільність операції ЗСУ у Курській області, у той час, як війська РФ наступають на Донеччині.

З одного боку, вторгнення українських сил на територію РФ змінив хід понад дворічної повномасштабної війни. Проте росіяни продовжують тиснути на Донеччині, на Покровському напрямку. Відтак дехто запитує, навіщо командування витрачає ресурси на операцію на Курщині, а не на захист власних територій.

Це дилема, перед якою постав український президент Володимир Зеленський, адже на Курщину скеровано дорогоцінні особовий склад та озброєння, зокрема західне.

Водночас РФ не почала передислоковувати свої війська з України на захист Курської області, ставлячи українську владу перед вибором: продовжувати операцію на російській території чи кинути ці сили на захист Донеччини.

“Я вважаю, що нас не захищають. Українські сили йдуть ще кудись. Це дуже образливо. Ми не думали, що це дійде до Покровська, ми думали, що вони захищатимуть Покровськ. Але, думаю, нам доведеться померти тут”, – сказала 77-річна мешканка Покровська Раїса Макарова.

Українці спершу раділи заходу ЗСУ на Курщину, насамперед на тлі невдалого минулорічного контрнаступу, мобілізаційної кампанії, відключень електроенергії, та проблем в економіці.

“Була певна втома від новин з фронту. Люди бачать у цих діях певну надію, що це може бути переломним моментом. Це важливо для нації, яка вже третій рік веде повномасштабну війну. Це дуже впливає на моральний стан”, – сказала Севгіль Мусаєва, головна редакторка видання “Українська правда”.

Дехто вважає, що росіяни також тепер повинні відчути те, що відчували українці, через війну, розпочату російською владою.

“Нехай відчують, що це таке, і зрозуміють, що означає жити в окупації. Я думаю, що (росіяни) почнуть трохи переглядати ці речі. Їм потрібно прийняти якісь рішення, їм потрібно про щось думати. Може, народ повстане?”, – сказала 66-річна Любов Ємець.

Українці, з якими поспілкувались журналісти WP, розрізняли вторгнення ЗСУ у Курську область та російську окупацію українських земель. На відміну від російської влади, українська ніколи не висловлювала бажання окупувати чужу територію.

Поки що репортажі з підконтрольних Україні Курських земель були лаконічні, до того ж, журналісти найчастіше спілкувались з військовими. Попри це, немає ніяких повідомлень, що бійці ЗСУ погано ставляться до місцевих росіян.

Міський голова ТО міста Попасна Микола Ханатов сказав, що підтримує операцію на Курщині.

“Є окупації, які вчиняє країна-агресор, яка вдирається на чужу територію, і є окупації, схожі на ті, яку ми здійснюємо зараз, яка потрібна для захисту та повернення наших територій”, – сказав він.

Ханатов додав, що розуміє, що через це страждають цивільні, але наголосив, що з Курської області часто здійснюють повітряні атаки на Україну, і місцеві жителі жодного разу не виступили проти бомбардувань сусідньої країни.

Офіційні особи України заявили, що операція на Курщині може стати важелем для мирних перемовин, однак ця перспектива – далекоглядна, адже у Кремлі чітко заявили, що тепер не розглядатимуть перемовин.

Зеленський також сказав, що одна з цілей ЗСУ – створити буферну зону для захисту Сумської області, яку окупанти щоденно обстрілюють. Мешканці прикордоння кажуть, що тепер дійсно стало трохи спокійніше, тоді як дехто висловлює занепокоєння, що через збільшення кількості військових у регіоні його можуть частіше атакувати ракетами.

Тривоги додає і невідомість щодо основної мети ЗСУ на Курщині, оскільки війська РФ й надалі тиснуть на сході. Україна офіційно досі не повідомила мету наступу, скільки він триватиме, і що вона хоче від РФ в обмін на вивід своїх військ.

Також українців хвилює доля захисників на Донеччині, адже через операцію на Курщині у них стало менше боєприпасів для захисту. Дехто запитує, чи продовжить Україна операцію у РФ, якщо росіяни наблизяться впритул до Покровська.

“Можливо, я маю непопулярну думку, але я вважаю, що з одного боку, звичайно, це круто і добре, і звичайно, що це якось оживляє дух нашого народу. Але, з іншого боку, на донецькому та харківському напрямках йдуть важкі бої. І не знаю, може, краще туди посилати підкріплення?”, – сказала 34-річна художниця і волонтерка Вікторія Калашник.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.