У семи країнах почалися перші в світі випробування вакцини проти раку легенів

Джерело: The Guardian

У семи країнах лікарі почали випробування на пацієнтах першої у світі мРНК-вакцини проти раку легенів.

Рак легенів є основною причиною смертності від раку у світі, щороку становить приблизно 1,8 мільйона смертей. Особливо низькі показники виживаності у пацієнтів із запущеними формами захворювання, коли пухлини вже поширилися.

Зараз експерти випробовують новий ін’єкційний метод, який змушує організм виявляти та вбивати ракові клітини, а потім запобігає їх поверненню. Відома як BNT116 і виготовлена ​​компанією BioNTech, вакцина призначена для лікування недрібноклітинного раку легенів (НДРЛ), найпоширенішої форми захворювання.

Клінічне випробування розпочали в 34 дослідницьких центрах у семи країнах: Велика Британія, США, Німеччина, Угорщина, Польща, Іспанія та Туреччина.

Загалом близько 130 пацієнтів зареєструють для проведення ін’єкції разом із імунотерапією.

Парк бронеавтомобілів українського війська поповнився ще одним зразком бронетехніки, створеним за технологією MRAP. В оборонному відомстві кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва  Канади.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.

Президент Володимир Зеленський зреагував на повідомлення про затримання українського боксера Олександра Усика в аеропорту Кракова у вівторок, 17 вересня. Запевнив, що спортсмена вже відпустили.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.