«Українська переговорна група мала колосальний важіль впливу – цим не скористались», – Прокопенко про відсутність «азовців» у списках обміну

Джерело: Денис Прокопенко у Facebook.

Командир бригади “Азов” Денис “Редіс” Прокопенко висловив критичну думку щодо результатів останнього обміну полоненими, вказавши на те, що українські азовці, які перебувають у російському полоні, знову не були повернуті додому. Він наголосив, що, попри колосальний запит суспільства на повернення героїв Маріуполя, які зробили все для збереження незалежності України, жодного з них не включили до списку обміну.

Відповідальним за обміни з української сторони необхідно було за радянськими традиціями організувати до свята медійну “перемогу”. Місця для полонених азовців, які вже понад 2 роки чекають на обіцяні обміни, у цій формулі не знайшлося“, – написав комбриг “Азову”.

Прокопенко зазначив, що під час переговорів українська сторона мала значний важіль впливу, однак не скористалася ним, дозволивши повернути російських строковиків, захоплених на Курщині, замість українських захисників:

“Попри те, що в Україні існує колосальний запит від суспільства на повернення тих, хто у 2022 році у Маріуполі зробив все, аби Україна взагалі продовжила існування і сьогодні святкувала День Незалежності, а не “день народного единства”. Попри те, що полонені росіяни самі просили обміняти їх на азовців. Попри те, що українська переговорна група мала колосальний важіль впливу під час цього обміну, виступаючи з позиції сили”.

“Редіс” підкреслив, що така ситуація викликає розчарування, адже незалежність України повинна відзначатися вдячністю тим, хто захищав її у найскладніших умовах, а не пафосними заявами.

Командир “Азову” звернув увагу на те, що День Незалежності для багатьох українців повинен бути нагадуванням про ціну, яку заплатили й продовжують платити ті, хто залишився в російському полоні. Він закликав до більш рішучих дій під час наступних перемовин, аби домогтися повернення азовців, які боролися за незалежність України з неймовірною відвагою та самопожертвою.

“Цей тест на вдячність Україна сьогодні провалила. Завдання не виконане. Наступна спроба вартуватиме ще дорожче“, – наголосив Прокопенко.

Парк бронеавтомобілів українського війська поповнився ще одним зразком бронетехніки, створеним за технологією MRAP. В оборонному відомстві кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва  Канади.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.