Курдська астрофотографиня зробила найчіткіші знімки поверхні Місяця

Джерело: Darya Kawa Mirza/Instagram

Курдській астрофотографині Дар’ї Кава Мірзі (Darya Kawa Mirza) вдалося зробити вражаюче чітке фото Місяця, на якому можна розгледіти незліченні сліди від кратерів і хребти, освітлені Сонцем. Мисткиня використала телескоп Celestron NexStar 8SE з приєднаним до неї фотоапаратом Canon EOS 1200D.

Проєкт передбачав чотири дні безперервного спостереження. Увесь цей час фотографування Місяця здійснювалося кілька днів поспіль. Відтак вдалося створити зображення розміром 708 гігабайтів, що складалося з понад 81 000 знімків.

Головне зображення розкриває рельєф поверхні Місяця. Роздільна здатність зображення становить 159,7 мегапікселя.

Як зауважує авторка, Місяць насправді виглядає не так, адже природно не має такої текстури, і його кольори є тонкішими. Однак, пояснює, що цифрове творіння засноване на реальності. Композиція з декількох зображень створена для того, аби показати реальні особливості поверхні. Зокрема завдяки покращенню краще виражені кратери, які ілюструють потужні бомбардування, що їх зазнав наш Місяць за свою історію.

Це моя найдосконаліша фотографія Місяця, яка показує цікаві деталі поверхні, які, можливо, ніхто ніколи не бачив раніше. Це також моє найчіткіше зображення Місяця, яке я зробила, для цього знадобилося чотири дні безперервного спостереження і зйомки, – пояснила вона.

Зауважимо, раніше мережею ширилося фото, створення якого вимагало неймовірних зусиль і терпіння. Італійський фотограф Валеріо Мінато зафіксував момент, коли Місяць підіймається безпосередньо за горою Монвізо (Італія), з силуетом храму на передньому плані.

Американка Аліда Алекін зробила онлайн-тест ДНК і випадково знайшла свого дядька Луїса Арманда Альбіна, якого викрали з каліфорнійського парку в 1951 році.

25 вересня прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів зустріч із послом Японії Кунінорі Мацудою, котрий нині завершує свою дипломатичну роботу в Україні. Українська сторона подякувала за підтримку Японією резолюцій ООН на користь України, Формули миру, зокрема в частині ядерної безпеки, та за підписання безпекової угоди.

Американський репер 6ix9ine (справжнє ім’я — Даніель Ернандес) збирається приїхати 19 жовтня в Москву, щоб дати концерт. Про це він повідомив у сторіс в інстаграмі.

16-річний Ерік Кілберн зі США встановив два нових рекорди у Книзі рекордів Гіннеса як підліток із найбільшими руками та стопами. Його кінцівки значно перевищують середньостатистичні показники дорослих людей.

Якщо ворог окупує Покровськ, Україна ризикує вдвічі зменшити виробництво сталі через нестачу вугілля. Таку заяву зробив президент об’єднання “Укрметалургпром” Олександр Каленков.