NYT: США та Велика Британія надали супутникові знімки Україні під час наступу на Курщину

Джерело: The New York Times

За кілька днів після початку наступу ЗСУ у Курській області, Сполучені Штати та Велика Британія надали Україні супутникові знімки та іншу інформацію про регіон — не стільки для того, щоб допомогти просуватися глибше в Росію, а більше для того, аби дозволити командуванню краще відстежувати та знищувати російські підкріплення.

Дехто з американських посадовців побоюється, що з розширенням контролю України над західною частиною Росії зростає ризик перевантаження логістичних ланцюжків і систем ППО ЗСУ. І чим більшу територію захопить Україна, тим більшим викликом буде її захист для близько 10 000 українських військових, кажуть офіційні особи та аналітики США.

Вашингтон не впевнений, що Україна утримуватиме захоплені території у довгостроковій перспективі. Про це зокрема свідчить відсутність траншей, мінних полів та оборонних загороджень.

Тоді як представник Пентагону заявив, що затримка України з будівництвом оборонних укріплень не обов’язково означає, що Київ не має наміру утримувати територію в Росії. Україна може спробувати побудувати оборонні позиції ще глибше всередині Росії, розширивши захоплену територію, щоб збільшити буферну зону.

Однак, усі посадовців наголошують, що наступ ЗСУ у Курській області було ретельно сплановано, проте, його успіх перевершив очікування.

Україна скористалася повільною реакцією Москви і тепер діє гнучкіше. Проблеми з логістикою та постачанням Росії також допомогли Україні.

Нині Росія, швидше за все, потребує від 15 до 20 бригад — щонайменше 50 000 військових — щоб відтіснити Україну від Курська, заявили офіційні особи, і зараз ворог не має такої кількості сил.

ЗСУ розпочали наступ на Курську область вранці 6 серпня. Українська армія вже взяла під контроль близько 1300 кв. км території та не менше 94 населених пунктів, у полон потрапили тисячі російських військових.

Зауважимо, 25 серпня президент Володимир Зеленський пояснив, що Сили оборони своїми діями у Курській області унеможливили наступ та окупацію росіянами півночі України.

Раніше The Times писало, що війська президента Володимира Зеленського застали Росію зненацька, наступаючи на Курщину, проте, тепер Київ повинен прийняти жорсткі тактичні рішення, коли і як відступити.

Видання зазначає, що в очікуванні такого сценарію Україна навіть створила на Курщині “військову комендатуру”, як відкриття нового фронту проти РФ.

Майже через два тижні після свого “зухвалого вторгнення” на захід Росії Україна постає перед тактичною головоломкою: як довго залишатися, коли відійти і як зробити це безпечно, зберігаючи довгострокову стратегічну перевагу.

Видання пише, що перетнути кордон і застати Кремль зненацька було відносно просто. Під прикриттям густо лісистої прикордонної зони, яка недостатньо охоронялася недосвідченими, легко озброєними прикордонними силами, найсильніші бойові частини України не зустріли потужного опору.

Зауважується, що стратегічна мета українського наступу – переконати ворога розпочати переговори. І поки РФ не погодиться на умови Києва, ЗСУ не лише залишатимуться, але й просуватимуться вглиб території РФ.

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк прокоментував операцію ЗСУ в Курській області РФ та зазначив, що це може сприяти “справедливому переговорному процесу”.

Україна не зацікавлена в окупації російських територій. Це очевидно. Бо Україна веде виключно оборонну війну суворо в межах міжнародного права… Але якщо ми говоримо про потенційні перемовини – підкреслюю, про потенційні – нам доведеться посадити РФ за стіл навпроти. На своїх умовах, – написав він.

Подоляк наголосив на важливості завдавати Росії тактичних поразок на полі бою, зокрема в Курській області, щоб переконати ворога “увійти до справедливого переговорного процесу”.

За його словами, операція ЗСУ на території РФ також впливає на громадську думку росіян. Він припустив, що психологічний стан росіян стане ще одним аргументом для початку перемовин.

Крім того, згідно з даними аналітиків ISW, РФ перекинула до Курщини тисячі військових з українського фронту. Як підкріплення, окупанти передислокували з Донеччини кілька неповних бригад загальною чисельністю 5000 осіб.

Додамо, 18 серпня українські війська продовжили наступальні дії в Курській області, зокрема на південний схід від Суджі, де вони незначно просунулися. Відео з геолокацією, опубліковане 17 серпня, підтверджує просування українських сил у північну Мартинівку.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.