Польща спорядила Україні військової допомоги на $3 млрд – Дуда

Джерело: PolskieRadio

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що загальна вартість польської військової допомоги Україні становить приблизно 12 мільярдів злотих (близько 3 мільярдів доларів).

12 мільярдів злотих лише військової допомоги, тому ми справді дуже багато дали Україні з огляду на наші можливості, – наголосив Дуда.

Глава Польщі зауважив, що загальна вартість польської допомоги Україні – військової, гуманітарної та іншої – “становить 3,3% нашого внутрішнього валового продукту, приблизно 100 мільярдів злотих (близько 25 мільярдів доларів)”.

Загалом ми передали Україні майже 400 танків. Загалом, якщо брати до уваги лише різні типи бойових машин — важку техніку, словом, — понад тисячу одиниць важкої техніки, починаючи з Т-72, PT-91 Twardy, Leopard, через різні типи бронетранспортерів і бойових машин піхоти, і Rosomak, гаубиці Krab, ракетні установки, які ще були в нас на складі, 10 винищувачів МіГ-29, 10 гелікоптерів. Ми справді передали багато цього обладнання в Україну, — повідомив Дуда.

Польська підтримка також включала пострадянські винищувачі МіГ-29 і гелікоптери Мі-24, а також самохідні артилерійські установки — польські самохідні міномети “Рак”, самохідні гаубиці “Краб” і пострадянські самохідні гаубиці “Гвоздика”, а також реактивні системи залпового вогню БМ-21 “Град”.

Також Польща надала Україні переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun, різні види стрілецької зброї та амуніції різного калібру, а також індивідуальне спорядження для солдатів — шоломи, бронежилети та медичні аптечки.

  • Авіапарк Головного управління розвідки Міністерства оборони України поповнився гелікоптером Мі-2 АМ-1 від польських волонтерів.
  • За даними ЗМІ більша частина озброєння та боєприпасів, які США нададуть Україні, розміщено на складах Німеччини та Польщі, що дозволить у найкоротші терміни доставити допомогу в Україні.
  • Українські військові з 44-ї окремої механізованої бригади ЗСУ поінформували про ефективне застосування польських мінометів Rak на фронті. Польща та Україна домовилися про постачання самохідних мінометів навесні 2023 року.

Північноєвропейським державам запропонували приєднатися до проєкту “Північна бригада” під час нещодавнього візиту заступника міністра оборони з питань європейської інтеграції Олександра Балануци до Норвегії та зустрічі із держсекретаркаю норвезького Міністерства оборони Анн Марі Аанеруд.

З понад 2300 неповнолітніх, які проживали поблизу Костянтинівки на Донеччині станом на кінець серпня, залишилось близько 700.

Сили оборони  вперше знищили російський БпЛА “Shahed-136”, оснащений супутниковим зв’язком Starlink від SpaceX.

25 вересня російські війська вдарили по центру Краматорська, внаслідок чого загинули дві людини, а 12 – поранено.

Якщо ворог окупує Покровськ, Україна ризикує вдвічі зменшити виробництво сталі через нестачу вугілля. Таку заяву зробив президент об’єднання “Укрметалургпром” Олександр Каленков.