Понад дві сотні воєнізованих об’єктів на території РФ розміщені у зоні дії ATACMS – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Аналітики ISW підрахували, що у межах радіуса дії американської ракети ATACMS на території РФ розміщено 245 воєнізованих об’єктів. Щобільше, фахівці створили онлайн-мапу цих об’єктів.

23 серпня ЗМІ, з посиланням на американських посадовців, які говорили на умовах анонімності, повідомили, що РФ передислокувала 90% літаків, які розташовані у зоні дій ракет Storm Shadow і ATACMS . Також вони сказали, що США пережали Україні незначну кількість ракет, аргументуючи цим заборону на використання ATACMS на території РФ.

В ISW зауважили, що у зоні дії американської ракети розміщено 16 авіабаз і окупанти дійсно здійснювали передислокацію літаків звідти. Проте, впевнені аналітики, це не зменшує важливості атак по російських військових об’єктах. Таких об’єктів є щонайменше 245 і з них всього 16 авіабаз.

Фахівці додали, що США дозволили Україні атакувати по території РФ з HIMARS, однак лише в обмежених межах. За таких обставин HIMARS може атакувати лише 20 військових об’єктів Росії. Решту 225 можна досягти лише з допомогою ATACMS. Принаймні 209 з 245 об’єктів – не авіабази.

“Українські сили використовують місцеві ударні системи дальнього радіуса дії для ураження деяких із цих цілей, але, схоже, у них небагато таких систем, тому відносно невелика кількість ATACMS, яку, як повідомляється, отримала Україна, може мати суттєве значення”, – вважають аналітики.

В ISW додали, що твердження США про те, що передислокація російських літаків з зони ураження ATACMS як аргумент на заборону застосування ракет по території РФ – спірне питання, адже залишаються сотні об’єктів, по яких можна вдарити.

Деякі джерела стверджують, що Україна вже підготувала список об’єктів, які хоче уразити американськими ракетами, і готується показати його США. В ISW, що не бачили цього списку, відтак не можуть оцінити, чи є серед запропонованих об’єктів ті, які вони внесли на свою карту.

Фото: скриншот з storymaps.arcgis

Аналітики також додали, що навряд чи РФ передислокувала обладнання зі всіх 245 об’єктів, як авіацію. В ISW не спостерігали подібного і додали, що масова передислокація матеріально-технічних засобів стала б проблемою для військ РФ на фронті.

“Будь-яка оцінка, яка заперечує дозвіл Україні атакувати законні військові об’єкти у Росії виключно на основі передислокації повітряних засобів, є неповною, оскільки вона не враховує сотні інших об’єктів, які підтримують війну Росії проти України, і, отже, була б невірною. ISW не стверджує, що передислокація російських авіаційних засобів є єдиною причиною продовження заборони США на використання ATACMS проти законних військових цілей у Росії, оскільки ISW не пов’язана з прийняттям рішень США. Цей звіт має на меті відповісти на те, що виглядає як спроба відкинути цінність і важливість переоцінки цих обмежень на основі часткового представлення ситуації”, – резюмували аналітики.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.

Міжнародна правоохоронна операція призвела до демонтажу кіберзлочинної платформи “Привид”, що активно використовувалася для наркоторгівлі та відмивання грошей. Як повідомляє Європол, під час операції було затримано 51 особу, але вже очікуються нові арешти.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…

У Києві викрили керівний склад провідного науково-дослідного та проєктного інституту нафтового профілю, яке допомагало Росії відновлювати нафтопереробні заводи після атак українських дронів