В Україну прибув новий пакет військової допомоги з Литви

Джерело: пресслужба Міноборони Литви

Литва продовжує надавати військову підтримку Україні – 28 серпня в Україну прибули навантажувачі, системи боротьби з безпілотниками, складні ліжка для її армії тощо.

“У відповідь на запити України цього року Литва вже постачила боєприпаси 155 мм, бронемашини М577, бронемашини М113, системи боротьби з безпілотниками, необхідне для зимового сезону обладнання та комплекти теплого одягу, боєприпаси для протитанкового гранатомета Carl Gustaf, дистанційні детонаційні системи RISE-1, генератори, деталі в розібраному вигляді легкого штурмовика L-39ZA  “Альбатрос”, навантажувачі, причепи, розкладачки та інше допоміжне обладнання”, – зауважили у відомстві.

Зауважимо, Міністерство національної оборони Литви в п’ятницю, 9 серпня, оголосило про новий пакет військової допомоги Україні, який включатиме системи боротьби з безпілотниками, транспортно-логістичні засоби та інше озброєння.

До нового пакета допомоги увійшло:

  • 14 бронетранспортерів М113;
  • ЗРК малої дальності разом з ракетами до нього;
  • системи РЕБ;
  • засоби індивідуального придушення безпілотників;
  • всюдиходи із запчастинами;
  • вантажні причепи та навантажувачі;
  • гвинтівки, боєприпаси та димові заряди.

Загалом з початку повномасштабної війни Литва спорядила Україні військову допомогу на суму понад 647 млн євро. Тоді як загальний обсяг довгострокової допомоги вже перевищив мільярд євро.

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.

В середу, 18 вересня, Північна Корея випустила кілька балістичних ракет малої дальності в бік свого східного узбережжя, про що повідомили Південна Корея та Японія.

Протягом минулої доби, 17 вересня, по всій лінії фронту зафіксовано 194 бойових зіткнень.

Парк бронеавтомобілів українського війська поповнився ще одним зразком бронетехніки, створеним за технологією MRAP. В оборонному відомстві кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва  Канади.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.