У Фінляндії екоактивісти подали до суду на уряд за недостатню протидію зміні клімату

Джерело: Yle

У Фінляндії група екологічних та правозахисних організацій подала позов проти уряду Петтері Орпо, звинувачуючи керівництво країни в недостатніх кроках для протидії змінам клімату.

Фінська асоціація охорони природи, Грінпіс, ​​Amnesty, Фінська асоціація природи, правозахисна організація Finnish Sámi Youth та Climate Parents Finland подали спільну скаргу до Вищого адміністративного суду.

За словами представників організацій, уряд порушує закон, оскільки Фінляндія задекларувала як свою національну мету стати вуглецево-нейтральною до 2035 року.

У позові йдеться, що недостатні дії уряду ставлять під загрозу виконання шести секцій закону та можуть вважатися також порушенням базових прав, оскільки стан довкілля прямо впливає на життя та здоров’я людей.

Позивачі вимагають, щоб уряд швидко почав робити достатньо для виправлення поточної ситуації.

Міністерка довкілля раніше цього літа також визнавала певне відставання Фінляндії від заявлених планів.

Згідно з угодами ЄС про розподіл тягаря, Фінляндія зобов’язалася вдвічі скоротити кліматичні викиди до 2030 року, де транспорт є найбільшим джерелом викидів.

Як наголошено в заяві організацій, які беруть участь у судовому оскарженні, бездіяльність уряду ставить під загрозу виконання шести статей Закону “Про зміну клімату”, а також порушує фундаментальні права та права людини.

“Ми вимагаємо, щоб уряд вжив швидких та адекватних заходів для досягнення кліматичних цілей”, — сказала кліматична експертка Фінської асоціації охорони природи Ханна Ахо.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.