У США заборонили польоти ракеті SpaceX

Джерело: Reuters

Федеральна адміністрація авіації США заборонила польоти ракеті Falcon 9 компанії SpaceХ через невдале приземлення.

“Інцидент пов’язаний з несправністю ракети-носія Falcon 9 під час посадки на безпілотний корабель у морі. Повідомлень про постраждалих або пошкодження громадського майна немає. Федеральна адміністрація авіації вимагає розслідування”, – заявив речник Федеральної адміністрації авіації.

Як розповіли у виданні, зранку середи, 28 серпня, Falcon 9 успішно запустив кілька супутників Starlink із космодрому у Флориді. Однак, коли ракета-носій повернулася на Землю й спробувала, як завжди, приземлитися на морську баржу, вона перевернулася й впала у море.

“Хоча ні супутники, ні люди не наразилися на небезпеку під час польоту у середу, неспроможність приземлитися вказує на якусь несправність у ракеті і Адміністрація схильна вважати, що це може піддати ризику наступні місії у разі відсутності детального розслідування” – йдеться в матеріалі.

За даними Reuters, заборона ракеті на польоти може відкласти старт пілотованої місії SpaceX Polaris Dawn, учасники якої мали здійснити першу космічну прогулянку, організовану приватною компанією. Чотири члени цієї місії мали вилетіти у космос цього тижня, однак вже двічі їх запуск відкладався.

“Заборона на польоти ракеті Falcon 9, на яку більшість Західного світу покладається для виведення у космос супутників й людей, трапляється рідко. Востаннє ракеті були заборонені польоти в липні – вперше з 2016-го року – після її виходу з ладу в космосі, що знищило партію супутників Starlink”, – нагадали в агенції.

За повідомленням ЗМІ пейджери бойовиків ліванського угруповання Хезболла, у які Моссад заклав вибухівку, могли виготовити у Будапешті (Угорщина).

У Львові вчора ввечері, 17 вересня, 35-річний львів’янин наїхав на електросамокат, на якому їхали двоє 16-річних хлопців. Внаслідок цього один юнак загинув, а інший дістав поранення. 

18 вересня 1929 року народилась Алла Горська – українська художниця та дисидентка, громадська діячка, одна із засновниць та найяскравіших творчих особистостей покоління руху шістдесятництва, одна з перших представниць андерграунду, діячка правозахисного руху 1960-х років в Україні.

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.

Згідно із записом у судовому циркулярі, принцеса Уельська повернулася до роботи з приватною зустріччю у Віндзорському замку.