В Угорщині відкрили першу державну українсько-угорську двомовну школу

Джерело: пресслужба МЗС

У Будапешті відчинила свої двері перша державна двомовна середня школа та гімназія для українських дітей.

Освітній процес здійснюватиметься українською мовою з 1 по 12 класи, а програма включатиме вивчення угорської та англійської мов як іноземних. Фінансування здійснюється за рахунок коштів держбюджету Угорщини.

Джерело: МЗС

Відкриття цієї школи є важливим кроком на шляху розвитку Української всесвітньої спільноти. Забезпечення доступу до освіти рідною мовою є пріоритетом для Президента Зеленського та важливою частиною нової комплексної політики МЗС щодо українців за кордоном. Школа в Будапешті не лише сприятиме збереженню української ідентичності, але й допоможе нашим дітям адаптуватися в іноземному середовищі, не втрачаючи свого культурного коріння, – наголосив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Раніше стало відомо, що у школах федеральної землі Гессен у Німеччині в наступному навчальному році українська мова буде запропонована як друга іноземна для вивчення у школах.

  • 25 червня віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина під час виступу на конференції повідомила, що Угорщина висунула фактичний перелік із 11 вимог для вступу України до ЄС.
  • Європейський парламент офіційно засудив нещодавню “мирну місію” прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в Росії, наголосивши на необхідності відповідальності Угорщини за ці дії.
  • Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, ймовірно, прагне переключити увагу Заходу на можливі мирні переговори щодо війни Росії проти України. Зокрема його зусилля спрямовані на підрив європейської підтримки України.

Американська транснаціональна корпорація Cisco оголосила про скорочення свого штату у світі на ще 7%.

Народного депутата Артема Дмитрука вранці 24 вересня затримали у Лондоні. Нині він, ймовірно, готується до судового засідання стосовно екстрадиції.

Міністерство торгівлі США планує заборонити китайське програмне і апаратне забезпечення в транспортних засобах з міркувань національної безпеки.

Іран прагне переговорів із Заходом у зв’язку зі звинуваченнями в постачанні Росії балістичних ракет, заявив іранський президент Масуд Пезешкіян. Він вкотре наголосив, що Тегеран не постачав Москві ці боєприпаси,

Міжнародна група вчених з Ізраїлю, Швейцарії, США та інших країн відродила вимерле дерево, яке згадується в Біблії, проростивши насіння віком близько 1000 років.