Лавров просить США не знущатися з «червоних ліній» Росії

Джерело: Reuters

4 вересня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, відповідаючи на запитання про можливе постачання американських далекобійних ракет в Україну, закликав Сполучені Штати “не жартувати про червоні лінії Росії”.

Лавров сказав, що США втрачають з поля зору відчуття “взаємного стримування”, яке лежало в основі балансу безпеки між Москвою та Вашингтоном з часів Холодної війни, і що, мовляв, це небезпечно.

Він прокоментував повідомлення Reuters про те, що США близькі до угоди про постачання Україні крилатих ракет великої дальності JASSM.

Я нічому не здивуюся – американці вже переступили ту планку, яку собі поставили. Їх підбивають, і Зеленський, звичайно, це бачить і цим користується, — сказав Лавров. — Але вони повинні розуміти – вони не повинні жартувати про наші червоні лінії.

Президент РФ Володимир Путін неодноразово погрожував Заходу з початку повномасштабного вторгнення “не намагатися перешкодити Росії”, яка має найбільший у світі арсенал ядерної зброї.

Але Вашингтон і його союзники збільшили військову допомогу Україні, зокрема, надавши танки, сучасні ракети та винищувачі F-16.

Зрештою, регулярні погрози спонукали деяких західних політиків припустити, що ядерна риторика Путіна є блефом і що США та НАТО повинні зробити все, щоб допомогти Україні виграти війну. Зеленський заявив, що вторгнення України в Росію, розпочате 6 серпня, висміює червоні лінії Путіна.

Нещодавно Кремль заявив, що Росія вносить зміни у свою ядерну доктрину. Ворог планує оновити програмний документ, що визначає обставини, за яких РФ може застосувати ядерну зброю.

Читайте також: The Guardian: «Червоні лінії» Путіна – лише слова, РФ – не така сильна, як вважають

Зазначимо, Данія та Нідерланди передадуть Україні десятки винищувачів F-16. Нині ж Україна також просить у Сполучених Штатів ракети JASSM для винищувачів, аби звільнити Крим.

F-16 несумісний із Storm Shadow або SCALP, але він сумісний із JASSM. Поєднавши F-16 з JASSM, українська авіація могла б подвоїти дальність удару. Розширення діапазону дій крилатих ракет ВПС України може допомогти Україні досягти однієї з головних цілей – звільнення Кримського півострова.

  • Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель пояснив, що Євросоюз компенсує країнам-членам блоку частину витрат на постачання Україні винищувачів F-16.
  • 20 серпня Данія заявила про передачу Україні 19 винищувачів F-16 у межах підтримки нашої країни у боротьбі проти росіян.
  • Раніше Володимир Зеленський, після переговорів з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте, оголосив, що країна-партнер офіційно передасть ЗСУ 42 винищувачі F-16.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру військової частини Дніпропетровської області та керівнику приватного підприємства за організацію закупівлі неякісного одягу для військовослужбовців на 200 млн грн.

СБУ затримала агента воєнної розвідки РФ у Запоріжжі. Він шпигував за українськими військами на південному фронті, цікавлячись геолокаціями командних пунктів, складів боєприпасів та укріпрайонів, а також маршрутами і кількістю техніки ЗСУ.

Проблематика статусу “зниклих безвісти” в Україні виникла ще з 2014 року, з початком війни на…

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.