У США заявили, що ATACMS не зможуть уразити російські аеродроми, де розміщено авіацію

Джерело: Голос Америки

У Білому домі прокоментували ймовірність дозволу Україні атакувати ракетами ATACMS по російських аеродромах.

Зокрема радник Білого дому з нацбезпеки Джон Кірбі на брифінгу 4 вересня заявив, що навіть попри останні ракетні атаки РФ по цивільних у Полтаві та у Львові, США поки не мінятимуть рішення про атаку їхнім озброєнням по російській території.

Щобільше, Кірбі заявив, що думка про те, що з допомогою американських ракет можна буде знищити ворожу авіацію на аеродромах – помилкова.

Він пояснив, що РФ давно перебазувала свої літаки з аеродромів, які можуть бути уражені далекобійними ракетами.

“В нашій політиці щодо ударів вглиб Росії та по території Росії нічого не змінилося. Я також вважаю важливим зазначити, якщо можна, що 90% літаків, які Росія використовує для керованих авіабомб та ракетних ударів дальньої дії, ми підрахували це, – 90% з них розташовані за межами 300 кілометрів від українського кордону, глибоко всередині Росії. Тож твердження, мовляв, ми просто дамо їм (українцям – ред.) АTACMS і скажемо – “гаразд!” І вони зможуть вразити більшість російських літаків на авіабазах, звідки ведуться удари по Україні, – є неправдою. Це помилковий аргумент”, – наголосив він.

При цьому радник зауважив, що Сполучені Штати працюють над посилення української ППО. Він назвав атаки РФ по цивільній та енергетичній інфраструктурі “огидними”, однак наголосив, що це – метод Кремля, який вони використовують не вперше.

“Нічого не змінилося в нашій позиції, що Україна повинна мати можливість використовувати наявні інструменти, аби захистити себе. І саме тому протиповітряна оборона продовжує залишатися важливою темою в цих безпекових пакетах, які ми надаємо, щоб вони могли допомогти захиститися від цих атак на їхню енергетичну інфраструктуру”, – резюмував він.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Біоактивне скло, що з’єднується з тканинами та зміцнює кістки й зуби, поєднали з токсичним металом галієм. Лабораторні випробування показали, що це скло знищує ракові клітини і може регенерувати хворі кістки.

За даними ЗМІ Румунія звернулась до України з проханням збивати російські БпЛА, які іноді залітають на румунську територію під час атак безпілотників.