У РФ затримали німецького режисера, автора фільмів про Литвиненка та Магнітського

Джерело: Deutsche Welle

Громадянин Німеччини російського походження режисер політичного документального кіно Андрій Некрасов був затриманий у Росії наприкінці серпня під час зйомок нового фільму.

Згідно з даними видання, режисер та письменник Андрій Некрасов був затриманий у Смоленській області 24 серпня. Він знаходиться в центрі утримання іноземних громадян. У 66-річного вихідця з РФ Некрасова є лише німецьке громадянство. У МЗС ФРН підтвердили, що з ним уже зв’язався представник посольства Німеччини в РФ.

За словами Некрасова, він знімав фільм у Смоленській області. Він пояснив, що відзняті кадри мали стати частиною дослідницького проєкту про Росію. Некрасов розповів, що його затримали співробітники ФСБ у цивільному, які стверджували, що він вів зйомку поряд із будівлею цієї спецслужби.

Невдовзі, за словами Некрасова, російський суд визнав його винним у порушенні адміністративної статті про “незаконну професійну діяльність”. Режисера засудили до арешту в центрі для утримання іноземців терміном до 90 діб, не зваживши на те, що режисер, як він стверджує, не знав, що поряд з місцем зйомки розташована будівля ФСБ і не планував її знімати.

Умови утримання в міграційному центрі, за словами Некрасова, майже не відрізняються від тюремних: жорстке ліжко, на вікнах грати, в камеру практично не потрапляє сонячне світло, прогулянок немає через ремонт на території. Також режисер поскаржився на погану вентиляцію та проблеми з диханням.

Довідка. Андрій Некрасов — автор фільмів “Недовіра” про вибухи житлових будинків у Москві 1999 року, “Бунт. Справа Литвиненка” про отруєння колишнього співробітника ФСБ у Лондоні, “Уроки російської” про російську агресію проти Грузії 2008 року та “Акт Магнітського — За лаштунками” про смерть юриста Сергія Магнітського у російському СІЗО.

Польща розглядає можливість тиску на Україну через питання Волинської трагедії в контексті її євроінтеграційних прагнень, повідомляє польський журналіст Марцін Терлік. За даними його джерел, під час нещодавніх переговорів у Києві президент Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський мали складну розмову на цю тему.

19 вересня російська армія здійснила атаку на Запорізький район із застосуванням керованих авіабомб (КАБ). Внаслідок цього одна людина загинула, ще дві зазнали поранення.

19 вересня відзначається День народження смайлика. Цього дня також вшановується пам’ять святих мучеників Трохима, Савватія та Доримедонта. До Нового року залишилося 103 дні.

За даними синоптиків у четвер, 19 вересня, здебільшого не очікуються опади. 

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.