«Київводоканал» офіційно спростував повідомлення про загрозу водопостачанню столиці

Джерело: пресслужба Київводоканалу

Київводоканал надали роз’яснення щодо загрози водопостачанню столиці через забруднення річки Десна у зв’язку з широким розповсюдженням “некоректної інформації”.

Підприємство запевнило, що ситуація є контрольованою. Та додали, що якість води, яка подається у домівки киян, “відповідає усім встановленим нормам, жодної загрози для споживачів немає”.

Раніше представник Київводоканалу в етері телеканалу “Еспресо” заявив, що Київ може залишитися без питної води. На що у підприємстві зауважили, що посадовець озвучив” найбільш песимістичний сценарій розвитку подій, вірогідність якого наразі низька”.

Разом з тим, наголошується, що Київводоканал готовий до можливих викликів і завчасно вживає усіх заходів, щоб кияни продовжували отримувати якісне водопостачання.

Лабораторія Київводоканалу регулярно відбирає проби води на водозаборі Деснянської водопровідної станції. Крім того, наші фахівці виїжджають для відбору проб у контрольних точках у селах Пухівка та Липки в Чернігівській області, щоб оперативно відстежувати ситуацію, – додали у повідомленні.

А на випадок погіршення показників якості води у Десні, буде впроваджено технологія посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, яке ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи.

Посилена взаємодія з партнерами та донорами для забезпечення необхідними реагентами, що є критично важливим для очищення води. Підписано меморандум з ЮНІСЕФ щодо постачання 120 тонн активованого вугілля для впровадження технології посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля.

Також у місці водозабору встановлено додаткове бонове огородження.

На підприємстві створено робочу групу з питань реагування на ситуації, що можуть становити загрозу погіршення якості води Дніпровської водопровідної станції у разі забруднення річки Десна. Фахівці передбачатимуть можливі виклики, пророблятимуть усі сценарії розвитку подій та готуватимуться до них.

Ми повідомляли, що станом на 9 вересня забруднення у річці Десна накопичилось в межах м. Чернігів в місці зруйнованого автомобільного мосту. За оперативною інформацією, забруднення просунулось нижче Чернігова, до Количівки (180 км), однак інтенсивний запах та випадки мору риби тут нечисленні.

Також стало відомо, що Міндовкілля співпрацює з ПрАТ “АК “Київводоканал” щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів. Водночас у відомстві акцентували, що на сьогодні такі ризики відсутні.

Додамо, нині зафіксовано більше ніж 5,5 тисяч злочинів Росії проти українського довкілля. Завдані збитки перевищують $60 мільярдів унаслідок повномасштабної російської агресії.

Довідка. Десна – річка у Сумській, Чернігівській і Київській областях України та у Смоленській, Брянській областях Росії, ліва притока Дніпра.

Бере початок на Смоленській височині поблизу м. Єльня (Смоленська область). Впадає в р. Дніпро за декілька кілометрів вище м. Києва

Найдовша та друга після Прип’яті за площею басейну притока р. Дніпра. Довжина 1 130 км (у межах України – 591 км), площа басейну 88,9 тис. км2 (у межах України – 33,8 тис. км2).

Українська ділянка річки починається біля с. Мурав’ї Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Басейн Десни також поширюється на Курську область, меншою мірою на Калузьку, Орловську та Бєлгородську області Росії.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

Республіканці в Палаті представників звинуватили адміністрацію президента США Джо Байдена в брехні американцям щодо виведення військ США з Афганістану у 2021 році.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.