У США відбулись дебати Гарріс і Трампа: головні тези кандидатів у президенти

Джерело: CNN

У США відбулись дебати кандидатів у президенти США Камали Гарріс та Дональда Трампа.

Саме на дебатах чинна віцепрезидентка та колишній президент США, які зійшлись у боротьбі за головування у Білому домі, зустрілись особисто вперше.

Перед початком дебатів Гарріс підійшла до Трампа і протягнула йому руку. Він прийняв рукостискання.

“Влаштуймо гарно дискусію”, – сказала демократка. Трамп у відповідь заявив, що радий бачити суперницю і побажав їй “гарно провести час”.

Найперше, про що почали спілкуватись кандидати – економіка. Обидва представили свої економічні плани ще минулого тижня і у межах дебатів розповіли про них детальніше.

Згадала Гарріс і про попередній президентський термін Трампа, наголосивши, що після нього адміністрації Байдена довелось “розгрібати” залишений безлад.

Ще однією темою розмови став так званий “Проєкт 2025” – документ на 920 сторінок, який нібито містить доволі радикальний план другого президентського терміну Трампа у випадку його перемоги.

План розробили в аналітичному центрі The Heritage Foundation люди, які працювали в адміністрації Трампа. Сам республіканець публічно відмежувався від “Проєкту 2025”, назвавши його “занадто екстримальним”.

“Я не маю жодного стосунку до “Проєкту 2025″. Це десь там. Я його не читав. Я спеціально не хочу його читати. Я не збираюсь його читати”, – сказав експрезидент сказавши, що ті, хто писав план, мають як хороші, так і погані ідеї, вкотре повторивши, що він до нього непричетний.

Серед інших тем – питання абортів. Гарріс, зокрема, розкритикувала позицію Трампа щодо абортів наголосивши, що він може заборонити їх у США.

“Я думаю, американський народ вважає, що свобода – зокрема свобода ухвалювати рішення щодо свого тіла – не повинна встановлюватись урядом”, – сказала вона.

Натомість Трамп сказав, що не буде підписувати загальнонаціональну заборону абортів.

“Ну ось, вона знову бреше. Я не підпишу заборону”, – сказав він у відповідь.

Не обійшлось і без теми замаху на Трампа. Експрезидент зауважив, що “отримав кулю в голову” імовірно саме через те, що про нього говорять демократи.

“Це вона стала зброєю, а не я. Вона стала зброєю. Я, імовірно, отримав кулю в голову через те, що вони про мене говорять”, – сказав Трамп назвавши суперників “загрозою демократії”.

Кандидати висловили свої позиції і щодо війни Ізраїля проти ХАМАСу. Трамп у межах цієї дискусії наголосив, що війни не було б, якби він був президентом США і наголосив, що Ізраїль повинен “швидше покінчити з цим”, а США – допомогти Ізраїлю.

Гарріс наполягала на тому, що США підтримують Ізраїль і що він має право на захист, однак наголосила, що важливі методи, які країна використовує, маючи на увазі кризу, яка виникла у Газі та атаки по цивільних.

Віцепрезидентка згадала і про стосунки Трампа зі світовими політиками, За її словами, вони “сміються з Трампа” і навіть деякі з тих лідерів, які раніше працювали з ним, зараз називають його “ганьбою”.

Трамп у відповідь почав говорити про главу угорського уряду Віктора Орбана, описуючи його як “поважного” та “жорсткого” політика. Він пригадав, як Орбан вихваляв його.

Щодо російсько-української війни, то на питання модераторів, чи хоче він, аби війна Україна виграла, Трамп відповів, що хоче “припинення війни”. Він вкотре повторив, що може завершити війну “за години”, звинувативши Байдена і Гарріс у “несміливості”.

Трамп також сказав, що Гарріс перед повномасштабним вторгненням РФ в Україну нібито вела перемовини з Путіним, однак віцепрезидентка назвала його слова “брехнею”.

Окрім цього, кандидати у президенти поспілкувались про охорону здоров’я, міграційну політику, зовнішню політику, минулі вибори президента.

Після завершення дебатів Гарріс і Трамп подякували модераторам і пішли до виходу. Трамп одразу покинув сцену.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.