«Повернення Криму Україні є вимогою міжнародного права», – Ердоган

Джерело: AA

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган записав відеозвернення у межах Четвертого саміту Кримської платформи, в якому наголосив на підтримці територіальної цілісності України.

Ердоган подякував всім, хто допоміг організувати саміт, зокрема Президенту України Володимиру Зеленському та лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву. Турецький лідер наголосив, що цьогорічний саміт співпадає з 80-ми роковинами депортації кримськотатарського народу.

Він наголосив, що біль через цю трагедію кримських татар не вщухає і досі.

“Анексія Криму, проти якої Туреччина виступала і не визнавала з першого дня, ще більше посилила страждання щодо територіальної цілісності та суверенітету України. Наша підтримка її незалежності є постійною, і повернення Криму Україні є вимогами міжнародного права”, – додав Ердоган.

За його словами, безпека та благополуччя кримських татар – корінного народу півострова – є одним із пріоритетів зовнішньої політики Туреччини. Ердоган сказав, що задоволений правовими нормами, які розробив уряд України, аби посилити права кримських татар.

Президент Туреччини висловив переконання, що кримськотатарський народ має право жити вільним, безпечним та мирним життям на своїй батьківщині.

“Тішить, що у червні, через майже три роки полону, звільнили заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Ми очікуємо, що всі наші кримськотатарські співвітчизники, зокрема брати Асан та Азіз Ахметови, будуть звільнені якнайшвидше”, – сказав він.

Ердоган висловив сподівання, що російсько-українська війна завершиться справедливим та міцним миром, з територіальною цілісністю, суверенітетом та незалежністю України.

“Завершуючи свій виступ, я сподіваюсь, що робота, яку ми виконуємо у межах платформи, сприятиме міжнародним зусиллям з забезпечення миру в Криму та в Україні та у нашому регіоні”, – резюмував він.

Американська співачка та акторка Селена Гомес відповіла хейтерам, котрі розкритикували її нещодавню публічну заяву про те, що вона не зможе сама виносити дитину. Попри те, що багато хто підтримав виконавицю, були й ті, хто звинуватив у спробах привернути до себе увагу і викликати жалість.

37-річна Світлана Подсухіна, яка служила в Національній Гвардії України, померла у військовому шпиталі від пневмонії.

25 вересня президент Анджей Дуда заявив, що Росія як постійний член Ради Безпеки ООН має нести відповідальність за мир у всьому світі, натомість вона є агресором, який жорстоко напав на суверенну Україну. Він наголосив, що Росія не виконує роль постійного члена РБ ООН.

Навіть у період повномасштабної війни продовжують траплятися випадки, які загрожують чиїйсь безпеці, незалежно від війни….

Уряд Великої Британії пропонує усунути з Палати лордів усіх спадкових перів, що залишилися, в межах найбільшої протягом чверті століття реформи парламенту.