Сейм Польщі вимагає арешту Путіна за примусову депортацію українських дітей до Росії 

Джерело: Радіо Свобода

11 вересня сейм Польщі прийняв резолюцію із засудженням викрадення Росією українських дітей, наголосивши, що це є “ганебним замахом на українську ідентичність”.

Сейм Республіки Польща засуджує викрадення українських дітей з метою їх незаконного усиновлення та русифікації. Дії Російської Федерації та Республіки Білорусь, що співпрацює з нею, є ганебним замахом на українську ідентичність, вони порушують Конвенцію ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, а також Конвенцію ООН про права дитини, ініціатором якої була Польща, – заявили депутати у документі.

Законодавці вважають своїм обов’язком захищати права, прописані в Конвенції, зокрема, право дитини знати своїх батьків і залишатися під їхньою опікою, а також право зберігати свою ідентичність, зокрема громадянство, прізвище та родинні стосунки. Тому виступають проти порушення міжнародних норм шляхом системних дій російської влади, включно з президентськими указами, які спрощують усиновленню дітей, позбавлених батьківського піклування, і надання їм російського громадянства.

Депутати нагадали, що про злочинний характер цих дій свідчить видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна і уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Сейм Республіки Польща очікує від міжнародного співтовариства виконання цього рішення та вжиття заходів для покарання винних у воєнних злочинах, скоєних проти українського народу, – додають депутати.

17 березня досудова палата Міжнародного кримінального суду у Гаазі, юрисдикцію якого Москва не визнає, видала ордер на арешт російського лідера Володимира Путіна у зв’язку з депортацією українських дітей до Росії під час повномасштабної війни проти України.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Нещодавно Букви опублікували інтерв’ю із сестрою українського військовослужбовця, який офіційно вважається безвісти зниклим. За словами…

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив у середу, 18 вересня, що, ймовірно, зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським, який наступного тижня відвідає США.