Фільм «Росіяни у війні» все ж покажуть в Північній Америці

Джерело: TIFF

Кінофестиваль TIFF заявив, що прем’єра російського пропагандистського фільму “Росіяни на війні” все ж відбудеться у Північній Америці.

В офіційній заяві TIFF йдеться, що фільм є “офіційним спільним виробництвом Канади та Франції за фінансування кількох канадських агенцій як на федеральному, так і на провінційному рівнях”. 

“Ми розуміємо, що це було зроблено без відома чи участі будь-яких державних органів Росії. На наш погляд, у жодному разі не можна вважати цей фільм російською пропагандою”, – йдеться в заяві.

TIFF додав, що вони виступають проти так званої “цензури” й відстоюють “право митців і працівників культури вільно висловлювати справедливі політичні коментарі”.

Нагадаємо, що документальний фільм “Russians at War” (“Росіяни на війні”) режисерки Анастасії Трофімової, колишньої працівниці Russia Today, розповідає про російських солдатів на сході України. Перед прем’єрним показом Трофімова сказала журналістам, що у Росії їхні військові – це “герої, які ніколи не помирають”, тоді як Захід називає їх виключно воєнними злочинцями.

Стрічка отримала фінансування у розмірі 340 тис. доларів від Канадського медіафонду.

Конгрес українців Канади закликав розслідувати, чому пропагандистський фільм фінансувався коштом платників податків.

Генеральне консульство України в Торонто та українські депутати вимагають скасувати його показ на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 10-15 вересня.

Також українці в Канаді вийшли на протест проти показу стрічки.

Однак, наразі реакції від Міжнародного кінофестивалю в Торонто немає.

  • У межах Венеційського кінофестивалю показано документальний фільм російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової “Росіяни на війні”, знятий на позиціях окупантів в Україні.
  • Американський письменник Стівен Кінг вважає, що росіяни цілковито “заслуговують на лайно”, аже вони самі вдерлися на територію іншої держави заради війни. Автор схвально ставиться до операції ЗСУ на Курщині, а раніше неодноразово підтримував Україну.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.