Джерелом забруднення Сейму і Десни, вірогідно, є російський завод: строки відновлення річок

Джерело: пресконференція у медіацентрі “Україна-Укрінформ”

Українські фахівці встановили, що ймовірним джерелом забруднення річок Сейм та Десна є Тьоткінський цукровий завод, розташований у Курській області РФ. Про це заявили головний санітарний лікар Києва Сергій Чумак та директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий.

За їхніми даними, близько 5700 тонн продуктів перероблення цукру потрапили до води, спричинивши серйозне зниження рівня кисню. Це сталося через реакцію, під час якої одна молекула фруктози споживає 12 молекул кисню. Забруднення тривало 7-9 діб, але стан води поблизу Остра вже покращився завдяки природним процесам самоочищення річки Десна.

Осадчий зауважив, що вода в річці на сьогодні перебуває в задовільному стані. Києву може не загрожувати серйозне забруднення. Однак контроль якості води залишається пріоритетом.

Сергій Чумак додав, що повне відновлення біорізноманіття та біоресурсів річок займе 2-3 роки. Попри це, вода в сільських криницях є безпечною, оскільки немає зв’язку між поверхневими та підземними водами.

Щодо безпеки води в Сеймі та Десні для людей, Осадчий зазначив, що після належної водопідготовки вона буде безпечною для використання. Однак наразі Чумак не рекомендує купатися в річках через підвищену концентрацію органічних речовин, що може викликати розмноження мікроорганізмів, небезпечних для здоров’я людини.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

18 вересня у Китаї чоловік скоїв напад з ножем на учня японської школи. Це не перший такий інцидент за останні місяці.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Аналітики ISW зреагували на атаку України по російському складу боєприпасів у Топорці (Тверська область, РФ) та наголосили, що подальші подібні атаки вплинуть на здатність окупантів наступати.