Росія кинула до 40 тисяч солдатів на Курщину

Джерело: Financial Times

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Підсумковий успіх операції для Збройних сил України тепер залежатиме від того, яких втрат вони зазнають, захищаючи зайняту територію, вважають аналітики.

Президент Володимир Зеленський раніше давав зрозуміти, що Україна має намір утримувати територію, щоб використовувати як козир на можливих переговорах. Це означає, що ЗСУ взяли на себе “довгострокові зобов’язання”, каже військовий експерт Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту вивчення зовнішньої політики. Це підтверджує особа, близька до російського військового керівництва.

З іншого боку, Курська операція завжди планувалася так, щоб війська, які брали в ній участь, могли швидко повернутися в Україну, якщо ситуація погіршиться, розповів газеті український військовий посадовець. Але зараз, за ​​його словами, ЗСУ справді готуються до оборони та захисту флангів і не мають наміру захоплювати нові території.

З українського погляду успіх Курської операції залежить від того, які сили виділить кожна зі сторін, каже Лі.

Зараз російській армії довелося направити під Курськ майже вчетверо більше солдатів проти приблизно 10 000 армійців ЗСУ, — правда, не з основної ділянки фронту на Донеччині, як, мабуть, сподівалися в Києві. Високопосадовець військової розвідки України сказав FT, що російське угруповання поки що налічує близько 38 000 осіб, включаючи кілька десантно-штурмових бригад, перекинутих з південного фронту.

За його словами, поки що російський контрнаступ не можна назвати “широкомасштабним”. Якщо Росія хоче досягти чогось більшого, ніж просто тактичних успіхів, їй доведеться направити з фронту додаткові боєздатні бригади, вважає розвідник.

З ним погоджуються військові аналітики. Росії буде потрібно набагато більше військових, а поки що дії її армії минулого тижня виглядали швидше як “промацування” української оборони.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.