Парламент Грузії схвалив закон про обмеження прав ЛГБТК

Джерело: CNN

Грузинські законодавці у вівторок, 17 вересня, схвалили в третьому й останньому читанні закон про “сімейні цінності та захист неповнолітніх”, який передбачає суттєве обмеження прав ЛГБТК.

Законопроєкт створить правову основу для того, щоб влада заборонила проведення прайдів і публічне демонстрування прапора ЛГБТК, а також запровадила цензуру фільмів і книг.

Лідери правлячої партії “Грузинська мрія” кажуть, що це необхідно для збереження традиційних моральних стандартів у Грузії, чия глибоко консервативна православна церква є дуже впливовою.

Активісти заявили, що цей захід спрямований на посилення консервативної підтримки уряду напередодні парламентських виборів 26 жовтня в Грузії.

Законопроєкт підтверджує існуючу заборону на одностатеві шлюби та забороняє операції зі зміни статі.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, критик “Грузинської мрії”, чиї повноваження переважно церемоніальні, дала зрозуміти, що вона заблокує законопроєкт. Але “Грузинська мрія” та її союзники мають достатньо місць у парламенті, щоб подолати її вето.

Нагадаємо, що нещодавно ЄС висловив жаль з приводу ухвалення в парламенті Грузії у другому читанні пакету законів про “сімейні цінності та захист неповнолітніх”, заявивши, що це законодавство порушує права громадян Грузії та створює ризик дискримінації частини населення.

  • За даними телекомпанії TV Formula, вже фактично досягнуто домовленості про зупинення безвізового режиму ЄС з Грузією. 
  • Конституційний суд Грузії 29 серпня розпочав розгляд кількох позовів проти так званого закону про “іноагентів”. В одному провадженні об’єднано позови президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, понад сотні неурядових організацій, 38 опозиційних депутатів парламенту та двох медіаорганізацій, що спеціалізуються на журналістських розслідуваннях.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Двоє людей вважаються зниклими безвісти, а близько 1 000 осіб евакуйовано після повеней і зсувів на півночі Італії, в регіоні Емілія-Романья.