Президент Фінляндії закликав відмінити право вето однієї держави в Раді безпеки ООН

Джерело: Reuters

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.

Стубб сказав, що додасть свій голос до закликів до реформ на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку наступного тижня, яка має обговорити склад Ради безпеки організації.

Президент Фінляндії сказав в інтерв’ю, що запропонує збільшити кількість постійних членів з п’яти до десяти, додавши ще одного члена з Латинської Америки, двох з Африки та двох з Азії.

“Жодна держава не повинна мати право вето в Раді Безпеки ООН”, — сказав він.

Наразі право вето мають США, Росія, Китай, Франція та Велика Британія.

Стубб наголосив, що будь-який учасник, який веде незаконну війну, “таку як Росія зараз веде в Україні”, повинен бути виключений.

Будь-які зміни в членстві Ради Безпеки мають схвалити дві третини Генеральної Асамблеї, включно з п’ятьма країнами, які мають право вето.

Стубб також закликав підтримати Президента України Володимира Зеленського, який наступного тижня має виступити перед асамблеєю ООН щодо свого “плану перемоги”.

“Він повідомив нам, що 90% вже є, а 10%, які він представить, — це те, що йому знадобиться, щоб виграти цю війну”, — сказав Стубб.

Він закликав західні країни скасувати обмеження на використання західної зброї по території Росії, що робить Україну “з однією рукою, зв’язаною за спиною”.

“Нам потрібно відпустити цю руку і дозволити Україні робити те, що з нею робить Росія”, – сказав він.

Стубб не повірив погрозам президента Росії Володимира Путіна щодо ядерної ескалації. 

“Минулого разу, коли ми бачили, як Путін використовував агресивні заяви щодо ядерної зброї, глобальний Південь і Китай по суті сказали Путіну зупинитися”, — сказав він.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.