ОДКБ створює загрозу безпеці та суверенітету Вірменії – Пашинян

Джерело: Новини Вірменії

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що ОДКБ створює загрози безпеці, існуванню та суверенітету Вірменії.

Ми заморозили свою участь не тільки з тієї причини, що ОДКБ не виконує своїх оборонних зобов’язань перед Вірменією, а й тому, що, на нашу думку, ОДКБ створює загрози для безпеки, існування, суверенітету та державності Вірменії, – пояснив Пашинян.

За його словами, щодо відновлення відносин Вірменії в ОДКБ розгортається багато обговорень.

Я і раніше заявляв, що ми відновимо свою участь тільки в тому випадку, коли на поставлені питання будуть надані конкретні відповіді. Після цього минуло рівно два роки, відповіді не лише не надано, а й очевидно, що не будуть надані. І чим довше затягуватимуть, і чим більш непереконливими будуть відповіді, тим більша ймовірність, що з кожною секундою ми наближаємося до точки неповернення, і ні в кого не буде легітимного права звинуватити нас у цьому, – сказав він.

У лютому 2024 року Вірменія оголосила про заморожування свого членства в ОДКБ, а згодом також відмовилася сплачувати членські внески до організації.

12 червня прем’єр-міністр Вірменії заявив, що наступним логічним кроком у відносинах з ОДКБ стане вихід з організації, проте невдовзі глава МЗС Вірменії Арарат Мірзоян виступив із твердженням, що прем’єр мав на увазі, що вірменська влада сама вирішить, коли вийти з організації.

12 червня прем’єр-міністр Нікол Пашинян натякнув на вихід країни з ОДКБ під час серії запитань у парламенті.

Відповідаючи на запитання депутата опозиційної фракції Тадевоса Аветисяна, Пашинян розповів про структуру на чолі з РФ, акцентувавши, що вони вирішуватимуть, коли вийти з альянсу.

Винуваті ті, хто створив бульбашковий альянс, учасники якого планували війну проти нас з Азербайджаном, – наголосив він. – Ми вийдемо (з ОДКБ – ред.), ми вирішимо, коли вийдемо.

Раніше прем’єр заявив, що знає як мінімум про дві країни, які брали участь у “підготовці війни проти нас”. Його заява прозвучала в Баку після слів президента Білорусі Олександра Лукашенка про те, що він знає про плани Алієва атакувати Карабах і навіть погоджується, що цю проблему можна вирішити війною.

Також Пашинян наголосив, що членство Вірменії в ОДКБ зараз практично заморожено. Він пояснив, що Єреван не має постійного представника в ОДКБ і не бере участі в заходах вже тривалий час.

Влада Вірменії регулярно критикувала Росію та ОДКБ за бездіяльність та відсутність реакції на прохання Єревана про допомогу. Зокрема 3 вересня Пашинян в інтерв’ю La Repubblica заявив про дистанціювання РФ від Південного Кавказу.

26 червня Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян розповів про наслідки повної залежності країни від Росії. Він заявив, що РФ “захопила” Нагірний Карабах, а потім передала його Азербайджану.

Зауважимо, нещодавно Вірменія та НАТО погодили програму військової співпраці на 2024 рік та окреслили напрями взаємодії. Сторони провели консультації під час візиту заступника начальника Генштабу Вірменії Артура Єрояна до штаб-квартири Альянсу у Брюсселі.

У Шотландії водолази виявили уламки британського військового судна, який було потоплено німецьким підводним човном у Північному морі майже 110 років тому.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.

Британська акторка Кейт Вінслет поділилася власними уявленнями про красу, зазначивши, що вважає зморшки “неймовірно гарними”.