Глава МЗС Сибіга провів зустріч з Фіцо у Братиславі

Джерело: Андрій Сибіга/X

18 вересня глава МЗС Андрій Сибіга провів зустріч з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо у Братиславі. Сторони зокрема обговорили співпрацю між державами.

Сьогодні в Братиславі я мав честь бути прийнятим Прем’єр-міністром Робертом Фіцо у розвиток їхнього тісного діалогу із Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Ми обговорили шляхи розвитку наших відносин у дусі добросусідства, взаємної поваги та взаємної вигоди, – повідомив очільник українського МЗС.

Додамо, нещодавно Фіцо заявив, що на боці України воюють нацисти. Виступаючи на заході вшанування пам’яті жертв Голокосту в словацькому місті Середь, він наголосив на тому, що міжнародна спільнота ігнорує факт наявності військових формувань в Україні, які використовують нацистську символіку.

Ми всі говоримо про фашизм, нацизм і водночас мовчки толеруємо те, що по Україні бігають війська, які мають дуже чітке позначення, які пов’язані з рухами, які ми сьогодні вважаємо небезпечними й забороненими. Оскільки це геополітична битва, це нікого не хвилює, — зазначив Фіцо.

Він також додав, що міжнародна спільнота повинна вжити заходів, щоб запобігти участі таких військ у конфлікті.

Тоді ж Міністерство закордонних справ України висловило розчарування словами словацького прем’єра. У відомстві наголосили, що такі заяви суперечать рівню довіри та співпраці між Україною і Словаччиною.

Українські воїни нині захищають своїх рідних, домівки та країну, а також всю Європу та вільний світ від російських загарбників, позначених латинськими літерами “Z” — символом фашистської естетики сучасної росії. Для українців протидія російській агресії є продовженням історії опору нашого народу тоталітарним режимам у минулому столітті, — заявили в МЗС України.

Також у Міністерстві акцентували, що очікують подальшої підтримки Словаччини та інших європейських партнерів у боротьбі проти сучасного російського зла, яке принесло в Україну жорстокість, небачену з часів Другої світової війни.

 

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.