Майбутня зима стане «найсуворішим викликом» для України – Міжнародне енергетичне агентство

Джерело: The Guardian

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попередило, що зима 2024-2025 стане для України “найсуворішим випробуванням” через значну кількість зруйнованих та пошкоджених енергооб’єктів.

За даними МЕА, яке представило план з 10 пунктів для захисту енергетичної безпеки України, проблеми з енергосистемою очікують і сусідню Молдову після того, як наприкінці 2024 року Україна припинить транзит російського газу.

“Енергосистема України пережила останні дві зими… Але ця зима стане для неї, безумовно, найсуворішим випробуванням”, – сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль, публікуючи звіт.

У звіті вказано, що у 2022-2023 роках близько половини потужностей з виробництва електроенергії в Україні були або окуповані росіянами, або знищені, або пошкоджені. Близько половини великих мережевих підстанцій зазнали пошкоджень через ракетно-дронові атаки.

Оскільки Україна втратила понад 2/3 своїх потужностей з виробництва електроенергії від 24 лютого 2024 року, у звіті попередили про “значний розрив між доступним постачанням електроенергії та піковим запитом”.

Відтак Біроль закликав Європу прискорити постачання обладнання та запчастин для відновлення пошкоджених енергооб’єктів та вжити заходів, аби захистити їх від атак безпілотниками.

За даними агентства, навіть влітку, коли потреба в електроенергії – нижча, потужність українського виробництва впала на понад 2 гігавати нижче пікового попиту у 12 гігаватів.

Оскільки взимку попит на електроенергію зростає, МЕА прогнозує, що піковий попит в Україні може зрости до майже 19 гігаватів.

У МЕА додали, що електростанції, які зазнали пошкоджень внаслідок атак РФ, та окуповані росіянами об’єкти, до прикладу ЗАЕС, терміново потребують заміни чи ремонту, а фізична та IT-безпека критичної інфраструктури потребує посилення.

Біроль рекомендував збільшити потужності імпорту електроенергії та газу з ЄС, прискорити децентралізацію виробництва електроенергії та збільшити інвестиції в енергоефективність.

За оцінками МЕА, ремонт та модернізація енергооб’єктів України обійдуться у 30 мільярдів доларів.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.