Спеціальне токсичне скло знищує майже всі клітини раку кісток, не зачепивши здорові

Джерело: Medical Xpress, дослідження в журналі Biomedical Materials

Біоактивне скло, що з’єднується з тканинами та зміцнює кістки й зуби, поєднали з токсичним металом галієм. Лабораторні випробування свідчать, що це скло знищує ракові клітини і може регенерувати хворі кістки.

Дослідження провела група вчених з Астонського університету на чолі з професором Річардом Мартіном.

У лабораторних тестах 99% клітин раку кісток було знищено, не пошкоджуючи здорові клітини кісткової тканини. Це може стати проривом у лікуванні остеосаркоми – найпоширенішого первинного раку кісток. Попри хімієтерапію та хірургію, показники виживання цього захворювання залишаються майже незмінними з 1970-х.

Якщо коротко, то ракові клітини “жадібно” поглинають токсичний галій, через що потім самознищуються, і це захищає здорові клітини.

Дослідники також виявили ранні ознаки формування кісток через сім днів інкубації біоактивного скла в спеціальній рідині.

Таке скло створено в Астонському університеті шляхом швидкого охолодження розплавленої за температури 1450°C рідини. Потім скло подрібнили на маленькі частинки, які могли б використовуватись для лікування.

У попередніх дослідженнях команда досягла 50% успіху, але цього було недостатньо для потенційного лікування. Тепер вони сподіваються залучити більше фінансування для випробувань з галієм.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.